Szigetvári Viktor lett az Együtt – A Korszakváltók Pártjának elnöke a szombati tisztújító küldöttgyűlésén. Az új elnököt 112 szavazattal választották meg, a voksok több mint kétharmadát kapta, megbízatása két évre szól. A politikus nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek.

– Biztos volt benne, hogy elnökké választják?

– Ilyen választás nálunk még nem volt, de bíztam benne, hogy bírom a tagság többségének támogatását.

– Gondolom, sokat számított, hogy Juhász Péter visszalépett – az ön javára.

– Mindenkinek azt kell csinálnia, amiben a legjobb. Ő remekül hoz létre és irányít mozgalmakat, ezért ő fogja életre hívni a korrupcióellenes mozgalmat. Én elnökként szervezem a pártot, erősítem a víziót.

– Ami mi lenne?

– Egyenesebb, őszintébb, realista politika. Szakítani kell az elmúlt 25 év néphülyítésével. Nem a semmiből jelentettem be, hogy egy szókimondó, a szabadság és a szolidaritás eszméjét valló, a korrupciót üldöző, piacpárti párt vagyunk. A nyilvánosság kizárásával beszélgettünk 560 párttaggal és több ezer aktivistával, hogy megtudjuk, mit gondolnak baloldaliságról, nemzeti értékekről, korszakváltásról. Abban különbözünk másoktól, hogy mi nem fogjuk hülyíteni az embereket.

– Kik alkotják most az Együttet? Mintha a Haza és Haladás, a Milla és a Szolidaritás „alaptagjai” is elhagyták volna a pártot.

– Az elmúlt hónapokban 30-40 tagot veszítettünk, de 150-et felvettünk. A platformok nyáron megszűntek, egységesek vagyunk, vannak köztünk mindenféle „hátterű” emberek. Az itt ülők egyharmada a Szolidaritásból jött. Itt van például Szabó Szabolcs, Radics István, Vajda Zoltán.

– De nem látom Kónya Pétert és Székely Sándort a Szolidaritásból.

– Ők valóban nincsenek itt. Ez az ő egyéni döntésük, tehát nincs arról szó, hogy a Szolidaritás Mozgalom kilépett volna az Együttből.

– Mi a stratégiája egy 1 százalékos pártnak? Hátradől, és kér egy kávét, mint ahogy egy korábbi interjújában mondta, és várják, hogy  Simicska meggyengítse Orbánt?

– Van, aki 4 százalékot mért. És biztosan nem dőlünk hátra. A Simicska- botránnyal kapcsolatban legalább 3-4 közleményt adtunk ki. Nem tudok örülni annak, hogy egy általam tolvajnak tartott ember szidja az általam nem kedvelt Orbánt – mert Orbán tette lehetővé, hogy ez az illető meggazdagodjon. Az Együtt nem fukarkodik a kemény szavakkal és tettekkel. Küzdünk a korrupció ellen, nem foglalkozunk másokkal, nem veszünk össze másokkal, a pártunk identitását erősítjük. Tehát ha valaki nem kávézott az elmúlt napokban sem, az biztosan én vagyok.

– És van forrásuk a tettek finanszírozásához?

– Tavaly vettünk fel hitelt az önkormányzati kampányhoz, az OTP-től 40 millió forintot. A működésünkhöz idén nem veszünk fel kölcsönt. Hitelünket másfél év alatt akarjuk törleszteni, nem akarunk úgy eladósodni, mint az MSZP vagy más pártok. Így a 140 milliós állami támogatásból törlesztjük a kintlévőséget és a költségvetésünk fele is erre megy. Jövőre több pénzünk lesz. Egyébként pedig minden tranzakciónk transzparens. Rólunk nem kell kinyomozni, hogy honnan kapunk támogatást, mert megmondjuk – ez is nagy különbség a Fidesz és a mi kultúránk között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!