Sok szülő a bürokráciával küzdött, hogy határidőre befizesse gyermeke tankönyvét.
- A tankönyveket rendőr, közmunkás és postás hordja az iskolába.
- Az iskolai dolgozók szerint a tankönyvellátás rendszere nem átláthatóbb és nem is olcsóbb, amióta az állam irányítja.

 
Tankönyvek - illusztráció

Bár a tavalyi káosz és felháborodás után az állami kézben lévő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), valamint a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (KLIK) idén próbál nem hibázni tankönyvterjesztésben, sok szülőnek most is okozott némi bosszúságot a csekkek befizetése. Egy kétgyermekes anya mesélte lapunknak, hogy a fővárosban csütörtökön még mintegy kétszáz fős sor kígyózott a KLIK információs pontjánál, ugyanis sokan nem kapták meg postán a csekket, amelyen a pénteki határidőig be kellett fizetniük a kért összeget.

De nem ez az egyetlen akadály: idén ugyanis kafetériaként kapható iskolakezdési utalványokkal is ki lehet fizetni a tankönyveket, csak éppen azt nem egyszerű kideríteni, hogy hol és melyikekkel. Bár a KLIK oldalán és az információs pontnál is megtalálható a hivatalos lista, az általunk megkérdezett szülőt úgy tájékoztatták, bizonyos típusú utalványokat lehet fizetni a postán. „Ekkor még örültem, mert mint kiderült, az enyém ilyen volt. De kiderült: nem minden postán fogadják el az utalványt” – meséli. Kálváriája itt nem ért véget: a postán dolgozó hölgy ugyanis úgy tudta, nem fogadhatja el a szülő iskolakezdési csekkjét, és csak hosszas vita és várakozás után derült ki: mégiscsak fizethet. Ezek után húsz percbe telt, mire az ötszázas címletek vonalkódjait egyenként lehúzták, így a kétgyermekes anyukának félnapos rohangálásába telt, hogy kifizesse a tankönyveket – pedig ő azok közé tartozott, akiknek rendben megérkezett a lakcímére a csekk.

A terjesztési problémák kiküszöbölésére (na meg a tankönyvterjesztés államosítását kritizáló hangok elhallgattatására) az oktatási kormányzat és a KELLO idén mindent bevet, hogy a könyvek rendben és időben megérkezzenek a gyerekekhez: ezért a postát, a rendőrséget és a közmunkásokat is bevonták a kiszállításba. A Magyar Posta szállítóautóit ezekben a napokban az iskolák tankönyvfelelősei, gondnokai, néhol az igazgatói is várják. A rendőrök feladata a helyszín biztosítása, a helyi postások és tankönyvfelelősök dokumentálják a csomagok átvételét, a közmunkások pedig pakolnak. Az Index értesülései szerint a túlbiztosítás ellenére sem megy minden zökkenőmentesen: míg az államosítás előtt a magáncégek szállítóival meg lehetett beszélni, mikor érkeznek, most előfordul, hogy az iskolákba kirendelt „speciális különítmények” órákon keresztül hiába várják a könyvek érkezését, a szállítmány napokat is késik. Volt olyan igazgató, aki arra panaszkodott, hogy az önkormányzat mégsem tud közmunkásokat biztosítani a szállítási napra, így a pedagógusok cipekednek. Volt olyan iskola, ahová korábban érkezett a szállítmány, ezért az igazgató és néhány takarító vette át a diákok névre szóló tankönyvcsomagjait.

Az iskolák tankönyvfelelősei egyelőre úgy látják, a kiszállított csomagok legalább hiánytalanul megvannak, így lehet, hogy idén tényleg minden diák hozzájut könyveihez. De az is igaz, hogy a területet ismerők szerint az állami megoldás semmivel nem zökkenőmentesebb és átláthatóbb, és főleg nem olcsóbb, mint a korábbi rendszer.

1500 iskolában a rohamtempóban elkészített kísérleti tankönyvekből tanítanak szeptembertől.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!