Miután túlesett az első sokkon, azonnal gondolkodni kezdett, hogyan tud majd a maradék pénzből gazdálkodni – mondta lapunknak Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. A társulattól idén 150 milliót vontak el, jövőre újabb 77 millióval csapolják meg őket.

  <h1>Balázsovits Lajos</h1>-
  <h1>Rátóti Zoltán</h1>-

Balázsovits Lajos

- – Kép 1/2

A színház fennmaradását ugyan nem veszélyezteti az elvonás, de az biztos, hogy az idei tizenegyhez képest jövőre csak 9-10 bemutatót tarthatnak. Embereket nem akar kirúgni, de ezután kevesebb vendégművészt tud hívni, és az előadásokban közreműködő tervezőknek is szabott árat tud csak felkínálni.

Friss hír az is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium január elsejei hatállyal megvonja a Játékszín teljes támogatását, ezért Balázsovits Lajos igazgató december 21-ére sajtótájékoztatót hirdetett, és egyben rendkívüli társulati ülést is tart.

A Budapesti Kamaraszínháztól 2010-ben 64 milliót, 2011-ben további 37 millió forintot vontak el. Szűcs Miklós igazgató szerint „az a vagyonkezelő rögeszméje, hogy csökkentsük az előadásszámot, és ha kevesebbet játszunk, nyilván megtakarítunk.

Pedig éppen előremenekülünk, azért játszunk, hogy több bevétel legyen és az előadó-művészeti törvényből adódó, nettó jegybevételnek a 80 százalékát megkapjuk plusztámogatásként”.

A színház egyre több produkciót fogad be, hogy ezzel is pénzbevételhez jusson, de hiába, ha 2012-ben a minisztérium megvonja tőlük a támogatást. Akkor a színház alapvető léte kerül veszélybe.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!