Csaknem 3500 iskolába már kiszállították a tankönyveket, de 720 iskola még vár rájuk. Összesen 12 millió tankönyvet csomagoltak be, ezek 10 milliárd forintot érnek.

Az általános iskolák 1–4. évfolyamán mindenhol ingyenesek a tankönyvek, de összesen a diákok 67 százaléka szintén ingyen kapja a könyveket, aki nem, annak 10-12 ezer forintba kerül a csomag. Az 1-2. évfolyamon a tanóra marad 45 perces, de a tanár dönthet úgy, hogy csak 30 perces a tananyag. Az óvodások 85 százalékának ingyenes az étkezés, és az általános iskolások 60-70 százaléka szintén nem fizet érte vagy kedvezményesen étkezik az iskolákban.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, az új szakképzési rendszer most indul, ennek célja, hogy a diákok képesek legyenek elhelyezkedni, biztosítva a munkaerőpiaci utánpótlást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, az oktatás szempontjából kiemelt jelentőségű digitális oktatási stratégia készül. 80 milliárdot fordítanak térségi iskolahálózat kialakítására, 50 milliárdot Budapest központi és vidéki iskolák fejlesztésére, valamint folytatódnak a tornaterem- és uszodaépítési programok is.

Mennyi az annyi?

A tanszerek vásárlása legalább 15 ezer forintba kerül, határ persze a csillagos ég. A legtöbbe az iskolatáska kerül: 8 ezer és 40 ezer forint között is kaphatóak, márkától és az aktuálisan legnépszerűbb mese,- illetve filmfiguráktól függően. Legdrágábbak a bőröndszerűek, amik kemény fedelesek és húzhatóak.
Léteznek olyan szettek, amelyek táskát, tolltartót, tornazsákot is tartalmaznak, természetesen ugyanazzal a mintával, figurával, legyen az Pokemon, Star Wars vagy Spongya Bob, ezek 20–40 ezer forintba kerülnek. A füzetek ára is széles spektrumon mozog: a legegyszerűbb darabok 45 forintot kóstálnak, a legdrágábbak akár 1500-ba is kerülhetnek.
Egyes felmérések szerint egy általános iskolás gyerek tanévkezdése 73 ezer, egy középiskolásé 90 ezer, egy felsőoktatásban tanulóé pedig akár 166 ezer forint is lehet. A Bezzeganya blog felmérése szerint a fővárosiak átlag 51 ezer forintot költenek iskolakezdéskor, a vidékiek 46 ezer forintot, a faluban élők pedig 49 ezret. Iskolatáskára 9200, tolltartóra 2200, tornafelszerelésre 5500 forintot adnak ki a szülők.
Ingyen étkezhetnek az iskolában a nagycsaládosok alsós gyerekei, a felsősök pedig féláron kapják az ellátást. A menzai étkezés egyébként átlagosan havi 6–9000 forint. A munkaadók adhatnak iskolakezdési támogatást utalvány formájában a munkavállalóiknak, ez mindkét szülőnek járhat, gyerekenként 30 450 forint. Ezenkívül családi adókedvezmény és gyermekvédelmi kedvezmény is igénybe vehető. Még ezen a héten utalják a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet), így augusztusban kéthavi támogatást kapnak a családok, ami három gyerek esetén akár hetvenezer forint is lehet.

Címkék: közoktatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!