Felül nagykoalíció, alul repedés – ez a látlelete jelen pillanatban az MSZP-nek. Kívülről úgy tűnik, a szocialista párt felső- és középvezetését nem szabdalják ellentétek, példának okáért Molnár Gyula elnök most bővítette az országos elnökség üléseit: a jövőben Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó korábbi pártelnök is részt vehetnek a vezérkar tanácskozásán – meghívott vendégként. Aztán november 4-én ráfut az MSZP a választmányi ülésre, ahol szentesítik a jelöltlajstromokat, többek között az országos listát.

 
VH, 2017. október 21.

Ha ez átmegy, akkor valószínűleg sok idegeskedésre nincs ok, a kongresszus is rábólint a névsorra. A kérdés sokkal inkább az, hogy a tagság, illetve a szimpatizánsok köre azonosul-e a kiegyezéssel, vagy a támogatók egy része elszivárog. Ha utóbbi következik be, akkor a közvélemény-kutatók szerint nem a DK, nem az LMP és nem is a Momentum profitálhat, hanem a Jobbik. Ezt a jelek szerint Simicska Lajos által támogatott párt is tudja – nem véletlen, hogy Vona Gábor a baloldali polgártársak segítségét kérte a kormányváltáshoz, noha tudván tudta, hogy mind a DK, mind az MSZP hivatalosan elutasítja az együttműködést. Csakhogy a Jobbik elnöke nem is a pártokra (és vezetőikre célzott), hanem támogatóikra. Egész pontosan az MSZP szimpatizánsaira, ugyanis a DK támogatói sokkal inkább kötődnek érzelmileg – nevezetesen a párt elnökéhez.

Mindenesetre a néppártosodással a Jobbik sikerrel legitimálhatja magát, ugyanis akkora a kormányváltás iránti igény. És a Jobbik tagadhatatlanul sikerrel keríti a szavazókat – egyes források szerint az LMP-hez is közeledik. (Emlékeztetőül: a politikai pletykák szerint nyáron a plakáttörvény-mizéria alatt kezdett együttműködni egyes pártvezetőkkel Simicska Lajos.) És egyeztető tárgyalások a mai napig zajlanak. Nem véletlenül: a matek úgy néz ki, hogy egy kivéreztetett MSZP-vel, egy izmos DK-val, egy felhúzott LMP-vel és egy kigyúrt Jobbikkal veszélyeztethető a Fidesz abszolút többsége. Csakhogy ebben az esetben az ellenzék nem lenne kormányképes, így a megerősödött Jobbikon múlna, hogy a Fidesz kormányozhate a jövőben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!