Hamarosan teljesen lezárhatják a migránsok balkáni útvonalát, miután Ausztria is a határellenőrzés szigorítása és a befogadhatómenekültek számának korlátozása mellett döntött. Várhatóan Szlovénia, Szerbia és Macedónia is követi majd a példát. Ugyanakkor az újonnan érkezettek a magyar–román határ felé nem kerülhetnek, mert a magyar kormány már megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ott is felhúzza a kerítést. A legnagyobb nyomás így Görögországra hárul majd.

 
Migránsok dacolnak az elemekkel a macedón határon - Fotó: Marko Djurica, Reuters

Svédország után Ausztriában a legmagasabb a befogadott menekültek aránya a teljes lakossághoz viszonyítva. Ezért Sebastien Kurz osztrák bevándorlásügyi miniszter azzal indokolta a „nehéz döntést”, hogy többet már nem bírnak el és nagyon kedvezőtlen lett közhangulat.

A miniszter igen diplomatikusan fogalmazott Angela Merkel „üdvözlégy-politikájával” kapcsolatban, mondván, nem az ő dolguk tanácsokat adni a német kancellárnak. Az óvatosság nem véletlen, hiszen korábban az osztrák kormány határozottan kiállt a németek álláspontja mellett, és többször is kritizálták a magyar intézkedéseket.

Sokak szerint ezzel Merkel utolsó európai szövetségesét is elvesztette, ennek épp az ellenkezője igaz: az osztrákok hatalmas szívességet tesznek a népszerűségvesztéssel küzdő kancellárnak, hiszen a kancellár így teljesítheti az ígéretét, miszerint idén láthatóan csökkenti a befogadott menekültek számát, és nem kell lenyomnia az egyre ellenségesebb közvélemény torkán, hogy ennek ellenére is napi 2-4 ezer migráns érkezik.

Merkelt már csak azért sem kell annyira félteni, mert csütörtökön Barack Obama elnökkel sikerült megegyeznie arról, hogy az Egyesült+ Államok anyagilag is hozzájáruljon a menekülthullám csökkentéséhez. A német kormány a II. világháború utáni Európa gazdasági újjáépítést biztosító Marshall-tervhez hasonló programban gondolkodik a Közel-Keleten. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter több milliárd eurós tervéhez Obama „hathatós” segítséget ígért. A konkrét részletekkel valószínűleg majd a február 4-én kezdődő Szíria-konferencián állnak elő, amelynek egyik házigazdája Merkel lesz.

A német kancellár pénteken Ahmed Davutoglu török kormányfővel tárgyalt Berlinben. Tavaly az uniós vezetők 3 milliárd eurós segélyt ígértek Ankarának azért cserébe, hogy a török kormány táborokban tartsa a menekülteket, de pénzt egyelőre nem utaltak, mert bennfentes információk szerint Olaszország ellenáll.

Közben Manuel Valls francia miniszterelnök nyílt párhuzamot vont a párizsi terrortámadások és a migráció között, és kijelentette, addig tartják fenn a szükségállapotot az országban, míg meg nem semmisítik az Iszlám államot. A kormányfő szerint az EU összeomolhat, ha a másfél hónap múlva esedékes csúcstalálkozóig nem találnak megoldást a problémára.

A Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök a józan ész diadalának nevezte az osztrák intézkedéseket. „Az útvonal oda terelődik, ahova akar, de hogy Magyarországon nem megy majd keresztül, az egészen biztos” – mondta, és arra emlékeztetett, hogy Románia felé is pillanatokon belül meg tudják építeni a határzárt. A magyar példa ragadósságát mutatja az is, hogy a kormányfő elmondása szerint Szlovénia, Macedónia és Bulgária is vásárolt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben gyártott kerítésekből.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!