Egyszerre okoz gondot a szmog, a hideg és a hó. Már 16 településen veszélyes a levegő minősége, ezért sok helyen szmogriadót kellett elrendelni, miközben nem enyhül az idő sem, így továbbra is fagyos utakra, a jövő héten további havazásra számíthatunk. Ráadásul a rettentő hideg ellenére is terjed az influenza.

Már 16 településen veszélyes a levegő minősége. Az utóbbi napokban a szálló por magas koncentrációja miatt több helyen kellett szmogriadót elrendelni. Szombaton az Országos Környezet-egészségügyi Intézet mérései alapján többek közt Budapesten, Esz­ter­gomban, Szé­kesfehér­váron, Pécsett és Szege­den a szálló por koncentrációja meghaladta a köbméterenkénti 100 mikro­gram­mot, így ezeket a helyeken 4. fokozatú riasztást rendeltek el. További hét településen (például Miskolcon és Debrecenben) 3. fokozatú riasztás van érvényben, a levegő minősége ugyanis itt egészségtelennek számít, míg Vácon a 2. fokozatot léptették érvénybe, kifogásolt minőségű levegő miatt. Az önkormányzatok a 3., illetve a 4. kategória érvénybe lépése után rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási és riasztási fokozatát. Budapesten a főpolgármester a riasztási fokozatot léptette életbe. Lapzártánkkor úgy volt, hogy ma reggel 6 órától a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel ellátott rendszámtáblájú járművek nem közlekedhetnek a fővárosban; az intézkedés megszegőire helyszíni bírságot szabhat ki a rendőrség. Végleges döntés azonban csak vasárnap várható, a szombati értékek teljes kielemzése után.

A különböző légzőszervi betegségekben szenvedők számára ez az időszak kínszenvedés lehet, de az egészséges szervezetet is megterheli a magas légszennyezettség. Jobb, ha ilyenkor a gyermekek, idősek, asztmásak, illetve a keringési betegségben szenvedők nem mennek utcára és otthon is keveset szellőztetnek.

Nem csak a szmoggal, de a hóval is meggyűlik a bajunk. Szombaton az ország déli részén már több helyen is havazott, és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is fog. A havat hozó mediterrán ciklon akár 5-10 centiméternyi friss hóval is kedveskedhet a téli sportok szerelmeseinek. Szombatra már a bükki Bánkúton is megnyitották az összes sípályát.

Vasárnap északon kisüthet a nap, nyugaton viszont nagy szélre számíthatunk, ami legalább kisöpri a szmogot. A jövő héten az elszórtan várható havazás mellett csak lassú enyhülés várható, de maradnak a mínuszok.

Bár a hideg idő nem kedvez a vírusok terjedésének, úgy tűnik, az influenza feltartóztathatatlan. Európa-szerte növekszik a járvány aktivitása: főként az influenza A vírus terjed, 10 országban az új esetek előfordulási gyakorisága már átlépte a járványküszöböt. Hazánkban csaknem 15 százalékkal nőtt az előző hetihez képest az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A héten 8 influenza B, és 2 influenza A vírusos esetet jelentettek.

 

Hideg elõl menekülnek

Fellendítette az illegális migrációt a szélsőséges hideg. Az MTI szerint sok olyan menekült próbál meg bejutni Magyarországra, majd innen továbbutazni Nyugat-Európába, aki korábban Szerbia határhoz közeli részén várt kedvező átjutási alkalomra. A menekültek korábban rendszerint falvak szélén, temetők mellett húzták meg magukat, ám a pénzük folyamatosan fogyott, a farkasordító hideg pedig kibírhatatlan megpróbáltatást jelentett a számukra. Nyugaton viszont olyan szociális ellátórendszerbe kerülhetnek, amely sokat javít a jelenlegi állapotukon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!