Bár Árok Kornél régóta szorgalmazta, hogy a 2014-es választásokon pártként induljon a Szolidaritás, a mozgalom vezetőit mégis váratlanul érte a társelnök pártpolitizálási szándékáról szóló bejelentése, mert abban állapodtak meg, hogy ezt csak szeptemberben teszi meg – derült ki Kónya Péter társelnök lapunknak adott nyilatkozatából.

A „bohócforradalom” egyik főszervezőjeként ismertté vált extűzoltó szakszervezeti elnök Árok leginkább az „alvó” Szövetség az Egységes Magyarországért nevű pártot szerette volna feléleszteni azzal a céllal, hogy a következő választáson jelöltként induljon. Kónya szerint ugyan a választások előtt meg kell találnia a mozgalomnak azt a pártot, amely mögé beállhat, és amely felkarolja a céljaikat, ennek azonban még nincs itt az ideje. Arra a kérdésünkre, hogy csalódott-e a kialakult helyzet miatt, azt mondta: Árok korai bejelentése miatt a Szolidaritás lépéskényszerbe került, ezért szólították fel távozásra, és a nyilvánosság előtti szereplése nem könnyíti meg a mozgalom céljainak megvalósulását.

A Szolidaritás meghatározó személyiségei lapunknak azt mondták: Árok Kornélnak tisztában kellett lennie azzal, milyen következményekkel jár majd, ha a mozgalom március 10-re meghirdetett tüntetése előtt hozza nyilvánosságra pártpolitikusi terveit. Vagyis, hogy a csatlakozók egy része vélhetően elbizonytalanodik (máris több koordinátor, szervező lemondott), a csalódottak nem vesznek részt a demonstráción. Kónya egyébként azt elfogadhatónak tartotta volna, ha együtt kiállnak és bejelentik: a céljaik továbbra is közösek, de más utat választottak. Árok ennek ellenére az mondja: mivel pártja és a mozgalom céljai közösek, nem tartja elképzelhetetlennek az együttműködést.

Ami a tüntetéseket illeti: a Szolidaritás aktivistái ott lesznek az Egymillióan a sajtószabadságért szerveződés március 15-i rendezvényén, azt pedig sajnálja, hogy a „Millások” nem jelezték, elmennek-e a Szolidaritás március 10-i, a szociális és a szabadságjogokért rendezendő tüntetésre. A mozgalom egyébként a jövő csütörtökön civil ország­értékelést tart, mert szerintük az emberek nem úgy látják az ország helyzetét és benne a sajátjukat, ahogy azt Orbán miniszterelnök.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!