Újabb lépéseket tett a kormányzat az intézkedései ellen több alkalommal is tüntető rendvédelmi szakszervezetek ellehetetlenítésére. A Belügyminisztérium leállíttatta a szakszervezeti tagdíj levonását, az ORFK felmondta az együttműködési megállapodást a szakszervezetekkel, és felmondták az FRDÉSZ-székház bérleti szerződését is. A helyükre a Mária Rádió költözhet.

 
Kónya Péter sem érti

Ex lex, törvény által nem szabályozott állapot alakult ki a rendvédelem területén: Pintér Sándor miniszter ígérete ellenére a Magyar Államkincstárnál már nem vonták le a januári tagdíjakat a mintegy 50 ezer szervezett dolgozó illetményéből. Az, hogy a szakszervezeti tagok maguk fizethetik be vagy utalhatják át az érdekvédelmi szervezetek működéséhez nélkülözhetetlen pénzt szervezetüknek, nehéz helyzetbe hozhatja a munkaidő-kedvezményük jó részétől már így is megfosztott érdekvédők munkáját.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke szerint több millió forintos kárt okoz a döntés, megtérítését jogi úton követelik majd. Úgy véli, a büntetést azzal „érdemelték ki”, hogy felemelték szavukat a hivatásos állomány szolgálati nyugdíjrendszerének eltörlése ellen.

Az ORFK annak ellenére felmondta az együttműködést a szakszervezetekkel, hogy vezetői egy hónapja még az ez irányú elkötelezettségüket hangsúlyozták. Bárdos Judit, a Belügyi és Rend­védelmi Dolgozók Szakszerve­ze­tének főtitkára szerint jogszerűtlen a tagdíjlevonás megtiltása, hiszen a fennálló megbízásos jogviszonyt a törvény szerint a munkáltató nem mondhatja fel. A tárca álláspontja szerint viszont a szolgálati törvény alapján a munkáltató nem köteles levonni a tagdíjat.

Ezt másként látja Gaskó István, a Liga elnöke, aki szerint, ha a munkavállaló kéri a tagdíj levonását, a munkáltató nem tagadhatja meg. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke azt mondta: joggal feltételezhető, hogy a kormányzat hátráltatni akarja a szakszervezetek működését.

Utcára teszi a hónap végétől a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Ér­­dek­­védelmi Szövetségét a honvédelmi tárca, amely felmondta a korábban Kónya Péter, a Szolidaritás jelenlegi társelnöke által vezetett szakszervezet Gogol utcai székházbérleti szerződését. Az indoklás szerint a minisztérium a szerződésben biztosított jogával élt. A Nép­­szabadság kérdésére a HM megerősítette: a Mária Rádió nevű katolikus csatornától érkezett hozzájuk megkeresés. Árok Kornél, a szakszervezet elnökségi tagja úgy nyilatkozott: „végtelenül naivnak kell lennie annak, aki azt hiszi, hogy ebben nincsen politika. A kormány láthatóan és egyértelműen ki akarja véreztetni a szakszervezeteket”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!