Országszerte fokozott ellenőrzésekre számíthatnak az utakon közlekedők a húsvéti ünnepek idején. A rendőrség az ittas, bódult autósok, kerékpárosok kiszűrése és az agresszív, szabályszegő gépjárművezetőkkel szembeni intézkedések mellett idén kiemelt figyelmet fordít a passzív biztonsági eszközök – bukósisak, biztonsági öv, gyermekülés – használatának ellenőrzésére, valamint a járművezetés közbeni mobiltelefon-használat szabályainak betartatására.

 
Húsvétkor a rendőrség fokozottan ellenőrzi az autósokat

A forgalmi torlódások elkerülése érdekében a fő közlekedési útvonalakon, az üdülőhelyekhez közeli utakon és – nyitvatartási időben, így ma, szombaton is – a bevásárlóközpontok környékén a szokásosnál is nagyobb gondot fordítanak a zavartalan közlekedés biztosítására és a szabályszegések megelőzésére.

Most még „olcsón” megússzák a közlekedési kihágást elkövetők, de április 15-től még mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. Az új szabálysértési törvényhez kapcsolódva ugyanis a kormány rendeletben szabályozta az egyes közlekedési szabálysértésekhez tartozó helyszíni és szabálysértési bírságokat: a legkisebb kiszabható összeg 5, a legmagasabb 50 ezer forint lesz, de ha valaki fél éven belül újabb szabálysértést követ el, a kiszabható összeg 70 ezerre emelkedik, és a jogosítvány is bevonható, vagyis a visszaesőket szigorúbban büntetik. A közlekedési bírság fix összegű lesz, aki a helyszínen fizet, az „csak” az összeg felét fizeti majd, de még ez is a háromszorosa lesz a jelenlegi tarifának. Amennyiben tettük nem minősül bűncselekménynek, az ittas vezetők pénzbírságát – alkoholos befolyásoltságtól függően – a helyszínen kifizetve 30 és 50 ezer forint közt, míg csekken befizetve 60 és 100 ezer forint közt állapíthatják majd meg. Az új szabálysértési törvény értelmében a jövőben a rendőrök nem mérlegelhetnek, csak az előre meghatározott szabályok szerint büntethetnek. A fix összegű bírságot azoknál a szabálysértéseknél vezetik be, amelyek gyakorisága és súlyossága ezt indokolja: az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó bizonyos szabályok megsértése, ha a járművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal, lejárt műszaki, a szmogriadóval kapcsolatos forgalomkorlátozás megsértése. Arra pe­­dig minden autósnak érdemes lesz figyelnie, hogy a helyszíni bírságot a törvény hatályba lépése után már nem 30, hanem 15 napon belül kell befizetni postai csekken vagy átutalással, a bankkártyás rendszer kiépítése után pedig lehetőség lesz ténylegesen a helyszínen rendezni a helyszíni bírságot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!