Általános sztrájk és összecsapásokba torkolló tüntetések bénítják meg Venezuelát közvetlenül a tervezett választások előtt.

 
Fotó: Juan Barreto, AFP

Milliók szüntették be a munkát és csatlakoztak a tiltakozó megmozdulásokhoz szerte a dél-amerikai államban. A sztrájkot és a tüntetéseket az ellenzék hirdette meg, és közlése szerint az ország 85 százaléka támogatta.

A fővárosban, Caracasban úttorlaszokat emeltek, az üzletek zárva maradtak. A rendőrök több városban könnygázt vetettek be, a tömegből Molotov-koktélokkal válaszoltak, elszabadult az erőszak. Legalább hárman meghaltak, háromszázan megsebesültek, 360 embert őrizetbe vettek. Nicolás Maduro elnök televíziós beszédében jelentéktelennek tüntette fel az akciót, és győzelemnek nevezte, hogy az állami alkalmazottak zöme felvette a munkát. A tüntetések szervezőire utalva úgy fogalmazott: „Parancsot adtam a fasiszta terroristák elfogására.”

A szakadék szélén egyensúlyozó kormány vasárnapra, július 30-ra választásokat írt ki, hogy új, alkotmányozó nemzetgyűlés alakulhasson. Ezzel a trükkel próbálják megfosztani hatalmától a parlamentet, amelyben az ellenzéké a többség 2015-ös választási győzelme óta. Az ellenzék bojkottálja a szavazást, az Európai Unió, az Egyesült Államok és a szomszédos Kolumbia is felszólította az elnököt, hogy fújja le az egészet, mert csak olaj a tűzre, de a magát szocialistának nevező Maduro ragaszkodik hozzá – akárcsak a hatalmához.

A gazdasági és politikai válság sújtotta Venezuela a tönk szélére jutott. Az olajárak esése padlóra küldte a gazdaságot – az exportbevételek 95 százaléka származik olajból –, a baloldali populista kormányzat pedig kénytelen volt leállítani szociális programjait, amelyek népszerűvé tették a néhai Chávez elnöksége idején. Hiány van alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből. Áprilisban a jórészt fiatalokból álló Ellenállás nevű mozgalom utcai akciókat kezdett, azóta mindennaposak a zavargások és az összecsapások a karhatalommal, az erőszaknak már száznál is több halottja van. A politikai foglyok száma 400 fölé emelkedett.


„Meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt,
hogy megszabaduljunk a zsarnoktól.”
Miguel Lopez 17 éves caracasi tüntető Maduro elnökről

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!