Molnár Ferenc: A hattyú, Örkény István Színház

 

Egy alkalmazott… az veszedelmes – mondják a darabban. Majd: soha nem bocsátanak meg neki, amiért rászorultak. Az alárendeltben mindeközben sok minden gyülemlik, és valóban robbanni kész. A főhercegnő épp ezért jól tudja: nem kell ingerelni, s első dolog: megbocsátani neki. Főként, hogy az alkalmazott öntudatos, gondolkodó szabad szellem. S mint ilyen, még inkább veszedelmes. Ámde Polgár Csaba rendezése tovább élesíti Molnár mesterkomédiáját, s az Örkény színpadán önérzete megtiprása után a forradalmi hevületű és lelkületű házitanító már a (plusz)szolgálataiért borítékban kapott pénzt számlálja.

Hagyjuk a demokráciát! Mindenkit korrupttá tesz – értenek egyet az uralkodó réteghez tartozók. Ők már csak tudják. Mindent meg is tesznek, hogy a demokrácia maximum eddig jusson, s valójában fenntartsák a nekik kedvező rendet. Maga a „pedagóguskám” is elszigeteltségében belátja, hosszabb távon nem lehet működőképes magánlázadása szerelmével, s a társadalmi szorításból egyedül kitörni lehetetlen.

Az 1920-ban írt dráma, úgy csattan a színpadon, akárha ma írták volna. Hozzájárult ehhez Polgár Csaba hallatlanul friss, mára érzékenyen reflektáló rendezése, és alkotótársai: Szabó-Székely Ármin (dramaturg), Matkó Tamás (aki szellemesen citál be Blondie-től Sziámiig sok mindent), és főként Izsák Lili, akinek díszlete-jelmeze felettébb beszédes.

A vezető elit körül szűkül a tér, mállik a tapéta. Ám ők minderre fittyet hánynak, és élnek, akár halak a vízben. Itt persze inkább csak a falak élnek (vetítéssel megmozdul a tapéta), az emberek meg tapétamintás ruhákba kövülnek. – Miközben körülöttük minden változik, ők hatalmuk pózába dermedve múltuk foglyai.

Az izgalmasan burjánzó előadás erős pillére maga a remek társulat. Csákányi Eszter hercegnéjét szinte megsajnáljuk, annyira megfeszül attól, hogy nem képes elengedni a hatalmat; indulatkitörései, hevülete mindamellett mulattatók. Für Anikó higgadt anyatigrise és Mácsai Pál diplomatalelkületű lelkésze nagyszerű ellenpólusai. A két szerelmesnek itt még hangsúlyosabb össze nem illősége. Nagy Zsolt robbanni kész forradalmi figurát hoz, ám még nem mindenhol érti, mi is történik Ági Miklósával. Tenki Réka annál magabiztosabban birtokolja a biztonsági zónájából kimozdított hercegkisasszony szerepét. Partra kicsalogatott hattyúja igazi drámai hatással bír. Ez ifjú még csak most tanulja a hatalmasoktól, ilyen az élet: erőst védekezni kell.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!