Három új szuperkórházat tervez létrehozni a kormányzat, derítette ki a Népszabadság. A 335 milliárdos programból 200 milliárdot költenének az új, fővárosi központokra.

Az egyik a Budai Sürgősségi Centrum lenne, amely a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyaiból állna. Helyszínként a XI. kerületi Virágpiac, az Etele tér, illetve az Alkotás út–Déli pályaudvar környéke merült fel.

A dél-pesti centrum az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológiai Intézet bázisán épülne, a Nagyvárad térhez közel. Az észak-pesti centrum pedig a Honvédkórház lenne, amellé egy új épületet húznának fel. A pszichiátriai és a gyermekellátást a Nyírő Gyula Kórház és a Bethesda biztosítaná.

A három fővárosi szuperkórházat segítené az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit, a Bajcsy, a Szent Imre és a Korányi Projekt. A János Kórházban és a Péterfyben megszűnne az aktív ellátás, utóbbi ápolási osztállyá alakulna, de újranyitna a bezárt Lipót pszichiátriájának egy része.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!