Tarolt a civil szektorban a vöröskeresztesek részegszemüvege; népszerűek voltak az anonim egészségügyi vizsgálatok és a lelkisegély; hazai közösségi kertekbe kerülnek a külföldiek által ültetett pozsgások – Európa egyik legnagyobb fesztiválja az idén sem csak a koncertekről szólt.

 

A nagyszínpadtól, az akár tízszeres áron is nevetve értékesítő büféktől és a sokkoló tömegtől távol eső – olykor furcsa zenei káosz uralta – terület a nonprofit és civil szervezetek olvasztótégelye. Az idei Sziget Fesztiválon (augusztus 8–15.) annak néztünk utána, milyen társadalmilag és egyénileg is fontos kérdésekről gondolkodhatnak azok a fesztiválozók, akiknek épp elegük van a jövés-menésből. Sokszínű választékkal szembesültünk.

Napi negyven negatív

A brutális hőségben az ingyenes és anonim HIV-szűréshez szükséges kérdőíveket töltögették fiatalok egy nagy asztal körül. Arcukon nyoma sem volt a zavartságnak, amit azokon látni, akik egy nemibeteg-gondozóban ülve várják a sorukat.

„Eddig szerencsére nem találtunk HIV pozitív személyt, ami különösen jó hír, tavaly ugyanis két román fiúnak is azzal a sokkoló hírrel kellett szembesülnie, hogy pozitív lett a tesztjük. Esetükben a Szigeten kívül a kórházban is több vizsgálatot végeztünk és ezek birtokában mentek haza” – tájékoztat Újhelyi Eszter, az Egyesített Szent László és Szent István Kórház Molekuláris Biológiai Laboratórium laborvezetője a Sziget ötödik napján. „A kétszázadik HIV-szűrésnél járunk, ami jóval kevesebb annál, amit tavaly sikerült, bár így is szép eredmény. Arra számítunk, hogy legalább 400 vizsgálat lesz, de lehet, hogy több is. Sokan az utolsó nap esnek be” – bizakodik a szakember.

A HIV mellett Hepatitis C-szűrés is elérhető volt a szigetlakók számára, ottjártunkkor ugyan nem tolongtak a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete sátránál, de 2-3 ember mindig akadt, aki érdeklődött. Nemesi Krisztina hepatológus két vizsgálat között elmondta: naponta átlagosan 40-en érkeznek hozzájuk, és mind ez idáig náluk sem volt pozitív eredmény. A tavalyi tapasztalatokkal ellentétben idén ide is főleg magyarok érkeztek.

Gólyaláb és torz szemüveg

Az egészségügyi szűrések mellett a Civil Sziget az együttgondolkodás terepévé is vált. Nem messze a HIV-sátortól a Down-kórról beszélgettek fiatalok, mellettük cserkészek diskuráltak fesztiválozókkal. Az egyik legnépszerűbb sátor azonban kétségkívül a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetéé volt.

Nagyon sok embert értek el, leginkább az újraélesztés és az elsősegély bemutatása szerepelt a repertoárjukban, de népszerűek voltak a játékaik is, mesélte Lovászi Anett, a Vöröskereszt mozgalmi szakmai vezetője. Ilyen például a „filmszakadás” előtti részegség állapotát érzékeltető szemüveg is – az eszköz annyira népszerű a fiatalok között, hogy enélkül már ki sem mennek a vöröskeresztesek a fesztiválra. De óriás fajátékok és gólyaláb is elérhetőek voltak, ezeket szintén előszeretettel próbálgatták az érdeklődők.

Az ifjúsági vöröskeresztes önkéntesekkel kiegészült csapat már nyolc éve jár a Szigetre, a Vöröskereszt hét alapelvéről (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) is beszélgettek. A magyarok többsége a pártatlanságnál akadt fenn és gyorsan politizálni kezdett, bár ilyen helyzetben a vöröskeresztesek igyekeztek semlegesek maradni.

Érdekes, hogy a külföldiek egy része elsősegélyért kereste a sátrat, például orrvérzés vagy pánikroham miatt.

Instant lelkisegély

Szükség esetén nemcsak a testet ápolták a fesztiválon, pszichológusok és pszichológushallgatók is elbeszélgettek nehéz helyzetbe került magyar és külföldi fiatalokkal. A helyszín nonstop nyitva tartott ugyan, ám napközben elég kihalt volt, míg éjszaka többeket láttunk elmélyülten beszélgetni a szakemberekkel.

„Régóta elérhető a fesztiválon a lélekambulancia, bár korábban drogprevencióhoz kapcsolódott. Négy éve azonban bármilyen problémával fel lehet keresni a szakembereket” – mondta Orsós Veronika, a szociális részleg vezetője.

A pszichológusok kríziskezelést végeznek. Erre azért van szükség, mert olykor épp a fesztiválon csúcsosodik ki egy párkapcsolati probléma, de az is előfordult már, hogy valakinek családi problémája adódott, tragédia történt. Ilyenkor komoly nehézség lehet, ha a fiatal a fesztiválon van, miközben családja több ezer kilométerre tőle. De az is traumatizálhat valakit, ha agresszíven lépnek fel vele szemben, vagy buli közben megsérül. Idén száznál is többen látogatták meg a helyszínt – voltak, akiknek azt javasolták, hogy otthon is keressen fel egy terapeutát.

Az ambulancián dolgozóknak és a mentősöknek is akadt munkájuk, a leggyakoribb sérülések a bokaficam, az esésekből fakadó horzsolások voltak, de előfordult csonttörés is. A hőség miatt a napszúrás, a kiszáradás, a leégés is napirenden volt, az időjárás pedig a 12 órában dolgozó ellátókra is komoly terhet rótt – tudtuk meg Kupsza Pétertől, az egészségügyi bázis operatív vezetőjétől. Idén többen is keresték fel őket, mint a korábbi években, a fesztivál végéig körülbelül 2500 embernek volt szüksége segítségre.

Önzetlenül pingáltak. Miközben a Szigeten a büfékben mindenféle szégyenérzet nélkül eladtak egy tejszeletet 750 forintért, 100 forintért beszerzett ivójoghurtot 800-ért, 2800-ért egy hamburgert és 800 forintért egy doboz sört, az ideérkező külföldieket ez semennyire nem rázta meg: önzetlenül, puszta szórakozásból készítettek ajándékokat magyar családoknak. A fesztivál izgalmas és napközben igen látogatott szegletében, az ArtZone-ban festettek köveket, készítettek ékszereket, faragtak unikornist. A hazai kertek szempontjából azonban az egyik legjövedelmezőbb programot a nonprofit Kortárs Építészeti Központ kínálta. Ebben a sátorban ugyanis a szigetlakók virágokat – főleg pozsgásokat – ültethettek, és díszíthették a virágládákat is színes szélkerekekkel, feliratos táblákkal. Az alkotásokat közösségi kertekbe viszik majd Budapesten.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!