Egy amerikai műhold felvétele buktatta le a szlovák tényfeltáró újságíró feltételezett gyilkosát.

  -
  -
- – Kép 1/2

Hét hónappal azután, hogy az akkor még ismeretlen tettes meggyilkolta Jan Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kusnirovát (kis képen), a rendőrök csütörtökön elfogtak egy magyar származású férfit és hét társát, a zömében magyarok lakta Gútában. Sz. Tamás korábban rendőr volt, jelenleg biztonsági őrként dolgozik, egyik társa pedig egykori hivatásos katona.

Kuciakékat február 21-én lőtték agyon, minden bizonnyal a 27 éves újságíró akkori munkája miatt. Kuciak az olasz ma¥a és a szlovák vezető politikusok közötti összefonódásokról írt hosszabb cikket. Az írás végül megjelent, ami tüntetéssorozathoz, majd a kormány bukásához vezetett Szlovákiában. Márciusban egy Szlovákiában élő olasz férfit, a ma¥akapcsolatairól is ismert Antonino Vadalát is őrizetbe vették a gyilkosság miatt. (Többek között róla is írt Kuciak, a férfit végül kiadták az olasz hatóságoknak.) A nyomozás sokáig egy helyben topogott, az áttörést a nemrégiben előkerült amerikai műhold felvételei jelentették.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő üdvözölte a fejleményeket, kiemelve a társadalmi öszszetartást. Kuciakék ügyvédje óvatosan fogalmazott: azt mondta, ő akkor lesz nyugodt, ha a bíróságon elítélik a felbujtókat is.

 

Címkék: gyilkosság

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!