Ismét Robert Fico próbálkozik kormányalakítással Szlovákiában, de a múlt heti parlamenti választási eredmények fényében nem lesz könnyű dolga: a szociáldemokratákhoz sorolt, Irány nevű párt vezetője elveszítette eddigi abszolút többségét, és legalább két másik pártot kellene megnyernie koalíciós partnernek ahhoz, hogy megszerezze a 150 fős törvényhozás többségének támogatását. Fico, aki migránsügyben Orbán Viktor legszorosabb uniós szövetségesének mutatkozott, nagyrészt a muszlim bevándorlókkal való riogatásra alapozta kampányát.

 
Robert Fico - Fotó: Yves Herman, Reuters

Fico idegenek hiányában is fel tudta szítani az idegengyűlöletet, de ezzel szelet vetett, ám vihart aratott: a szlovák választók egy része az idegengyűlölet gazdag kínálatából inkább „az eredetit”, vagyis a szélsőjobbét választotta, olyannyira, hogy a második világháborús fasiszta szlovák állam eszméit éltető, Marián Kotleba vezette pártot is bejuttatta a parlamentbe.

Ficónak tehát a hangulatkeltés sikerül ugyan, de sem ez, sem a népszerűségnövelő lépések nem hozták meg a várt politikai hasznot.

Még a vizitdíj eltörlése sem tudta feledtetni az egészségügyi ellátás színvonala miatti széles körű elégedetlenséget. Februárban a kormánynak katonákat kellett vezényelnie egy kórházba, miután ápolónők százai szüntették be a munkát, tiltakozásul az alacsony bérek miatt, miközben ezrek tüntettek az utcákon a kórházi beszerzések állítólagos túlárazása ellen tiltakozva.

Sztrájkoltak a tanárok is: a szlovák pedagógusok nemzetközi összevetésben mélyen alulfizetettek. Az ellenzék szerint Fico merő populizmusból nem hajlandó végrehajtani a szükséges reformokat egészség- és oktatásügyben, ami rontja a hatékonyságot, és melegágya a korrupciónak.

A választásokon létrejött nyolcpárti parlament most három eshetőséget kínál Szlovákiában. Az első, hogy Fico összehoz egy legalább hárompárti koalíciót. Első számú partnerjelöltje a Szlovák Nemzeti Párt. Ha ő nem jár sikerrel, akkor a második helyre befutott liberális SaS próbálkozhat azzal, hogy – a teljesen szalonképtelen Kotleba kivételével – mindenkit beterel egy Ficót kizáró koalícióba. A harmadik eshetőség az előrehozott választás.

A politikai stabilitás hiánya gondokat okozhat: az ország július elsején fél évre átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Címkék: Szlovákia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!