A legutóbbi országgyűlési választások óta az MSZP Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Jobbik Heves, Zala és Veszprém megyében, az LMP Fejér megyében és szintén Jász-Nagykunban emelte meg leginkább támogatói arányát, míg a Fidesz–KDNP Hajdú-Bihar és – furcsa módon – Heves, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében növelte legnagyobb arányban híveit – derül ki a TÁRKI pártszimpátia vizsgálatából, amelyben a 2011. eleje és 2012 márciusa között történt területi elmozdulásokat térképezték fel.

A Fidesz–KDNP szavazók elpártolása Szabolcs-Szatmár-Bereg (-16 százalék), Zala és Békés megyékben volt a legnagyobb arányú, de 10 százalék feletti a veszteség az egész Dunántúlon, kivéve Tolna és Veszprém megyét. A szocialista párt a fővárosban is veszített híveket, de Bács-Kiskun és Vas megyében csökkent leginkább a népszerűségük. A Jobbiktól Borsodban és Szabolcsban pártolt el a legtöbb támogató, vagyis már nem koncentrálódik Északkelet-Magyarországra a Jobbik támogatottsága, de Békésben is csökkent népszerűségük. Az LMP Komárom-Esztergom megyében veszítette a legtöbb szimpatizánst.

Vagyis a Fidesz–KDNP táborának eróziójából (600 ezerrel, 2,1 millióra csökkent a szavazói száma) az ellenzéki pártok sem a jobb-, sem pedig a baloldalon nem tudtak hasznot húzni. A vizsgált időszakban az MSZP tábora átlagosan 11 százalék volt, azaz nem változott lényegesen a választást követően. A Jobbik tábora csekély mértékben csökkent (9 százalék), az LMP-é változatlan (4 százalék) maradt. Összességében tehát az említett négy párt és pártszövetség átlagosan a szavazók 51 százalékának a szimpátiáját vívták ki az elmúlt 15 hónap alatt, ami 10 százalékponttal (kb. 800 ezer fő) alacsonyabb a 2010-ben listájukra szavazók számánál. 

Címkék: Fidesz, Jobbik, kormány, MSZP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!