Milliárdos bevételhez juthat a közszolgálati státuszt szerzett Parlament Tv, melynek tulajdonosi köre a Fideszhez kötődik.

 
Németh András Péter felvétele

Nagyságrendileg ötszáz televíziónézőt érinthet, hogy a napokban áthelyeződött néhány csatorna a T-Home-csoma­gok­ban. Nem először történik ilyen, csak most presztízscsatornák tűntek el és kerültek más helyre, ezért váltott ki felháborodást és értetlenséget. Sokan megijedtek, hogy eltűnt az ATV és a Hír Tv, mert nem tudták áthangolni készülékeiket. A magyarázat a T-Home PR-mened­zsere szerint egyszerű: „a csatornakiosztás megújítására az ügyfelek érdekében van szükség”. Sólyom Balázs mindenkit megnyugtat: az ATV továbbra is az alapcsomag részeként nézhető, a Hír Tv melletti csatornahelyen. A technikai átallás automatikusan történik, de néhány készülék esetében szükséges lehet az újrahangolás és újraindítás. Vi­szont a 35 évnél idősebb készülékeket nem lehet áthangolni.

A T-Home-nál egyébként eltűnt a CNN, a Cartoon Network, a Boomerang, a Sport Klub, helyettük megjelent a BBC World News, a Nickelodeon, a Megamax és a Parlament Tv is. Ez utóbbi, bejegyzési kérelme szerint, az Országgyűlés munkájának bemutatását tekinti fő céljának. Korábbi hírek szerint szerették volna megszerezni a parlamenti közvetítések kizárólagos jogát, azonban az Országgyűlés erről nem kötött velük szerződést, a médiatörvény szerint nem is lett volna rá lehetőség. Közszolgálati státuszban van, azaz a műsortovábbítóknak kötelező a kínálatban szerepeltetniük. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által meghatározott közszolgálati csatornák után pedig a megfelelő díjakat is ki kell fizetni.

Kérdés azonban, hogy az eddig csupán archív parlamenti adásokat sugárzó, kormányközeli csatorna megvette-e azon felvételek jogtulajdonát? Egyesek úgy vélik: az eddigi ingyenes közszolgálat most fizetőssé válik és politikai döntést sejtenek amögött, hogy a Média­tanács elsőként a Parlament Tv-nek adott közösségi csatornát. Az Index szerint az adó nem adna reklámot, ám ha a két nagy kábelszolgáltatónál lévő 1,5 millió háztartással, valamint havi 50 forint/előfizetővel számolunk, akkor a Parlament Tv reklámbevételek nélkül is évi 900 millió forintos bevételre tehet szert.

Kerestük a kábelszolgáltatókat, hogy megtudjuk, bekerül-e csomagjaikba a Parlament Tv, s ha igen, milyen áron. A UPC kommunikációs irodájából azt a választ kaptuk, hogy még nem zárultak le a tárgyalások, így nincs még megállapodásuk, hogy mikortól és melyik programcsomagban lesz helye a csatornának. A Magyar Telekom annyit közölt: január 6-tól közösségi csatornaként bekerült a T-Home tv-kínálatába, az alapcsomagban lesz látható, az analóg platformon pedig a szabad kapacitás függvényében. A Digi Tv-nél nem reagáltak megkeresésünkre.

A Parlament Tv-t a Huninvest Zrt. működteti, amelynek tulajdonosa Bá­­lintfy Gábor ügyvéd, aki elsősorban ingatlanbefektetéseiről ismert. A milliárdos ügyvédé több fővárosi és vidéki szálloda.

Az Index szerint a csatorna igazgatóságának tagja a Hír Tv-t alapító Pocsai Alex – Bálintfy veje – és Csóti György is, aki a korábbi tervek szerint a vezérigazgatói posztot töltötte volna be, erről azonban lemondott, mivel a II. kerületi választáson befutó Láng Zsolt helyett ő ülhet be a parlamentbe.

Összefonódnak a szálak: Bálintfy indulásakor tulajdonrésszel rendelkezett a Hír Tv-ben, amelynek jelenlegi tulajdonosa, Töröcskei István hat éven át vezető tisztségviselője volt a Hun­invest­nek. Faluhelyi Gyula pedig a Huninvest mostani ügyvezetője, korábban ő is a hírcsatorna részvényese volt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!