Eltévedtek a Teréz körúti robbantó apukájának házát kereső páncélozott járművel kiguruló TEK-esek, egy helyi lakos igazította őket útba a Zala megyei Karmacson. Miután némi nehézség árán a kommandós konvoj megfordult a szűk utcában, a pincétől a padlásig átvizsgálták a szülői házat – többek között a tűzszerészek.

 
Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

A merénylettel gyanúsított férfi – akit Keszthelyen tepertek a földre lila pólóban és szürke dzsekiben – egy ideje már Budapesten lakott édesanyjával. Ám mostanában újra megjelent a faluban, piros és fehér autókkal. És a helyiek szerint itt is gyakorolt, ugyanis nyáron robbanások is hallatszottak a házából. Mindenesetre a Blikk szerint a merénylet után a nagyszüleinél bújt el. A 23 éves gyanúsítottat már régóta bemérték és figyelemmel kísérték. Ugyanis csúnya hibát vétett: a bomba vevőegységében lévő áramkört az internetről rendelte, ehhez megadta saját e-mail címét – amit „vissza lehetett fejteni”. Hogy nem vitték be azonnal, annak az a magyarázata, miszerint meg akarták figyelni, merre mozog, kivel tart kapcsolatot.

Miután bemérték a feltételezett Teréz körúti robbantót, szükség volt arra, hogy totális biztonsággal azonosítsák. Ennek legbiztosabb módja, hogy a helyszínen talált DNS-t és a gyanúsított (vagy egy családtagjának) DNS-ét egybevessék. Ennek érdekében állították meg édesanyját egy közúti ellenőrzésen. A DNS-minta pedig egyértelművé tette: P. László a gyanúsított. Le is csapott rá tucatnyi fegyveres.

A gyanúsított magyar állampolgár, büntetlen előéletű, nem budapesti lakos, és valószínűleg újabb merényleteket tervezett. Elfogása után piros autóját kutyás tűzszerészek vizsgálták át, a környéket páncélozott TEK-es autók, rendőrjárőrök lepték el. A bizonyítékokat a rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra, de a szerdai sajtótájékoztatón a főügyész és az országos rendőrfőkapitány azt mondta, a férfi panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen. Lapzártánkig nem tett vallomást. Vizsgálják majd a férfi beszámíthatóságát, ugyanis „nem akármilyen büntetési tételű bűncselekményről van szó”. (A férfit előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják.)

A gyanúsítottat még szerda este Budapestre szállították. Tárgyalása nyilvános lesz.
(Pénteken délután a gyanúsítotat előzetes letartóztatásba helyezték. A részletekről itt olvashat - a szerk.)

P. László tette előtt kétszer is terepszemlét tartott a körúton: bejárta az útvonalat, ugyanabban a ruhában, amit a merénylet elkövetésekor is viselt. Pechjére mindezt rögzítették a térfigyelő kamerák. Az index.hu szerint a fiatalember labilis személyiség, régebben apjával és nevelőanyjával élt Taksonyban, majd a Zala megyei Karmacson.

Az édesapa 2010-ben bő fél évig független polgármester volt a településen, a Borsnak azt mondta, nem hiszi el, hogy fia a tettes, jelenleg ügyvédet keres neki. A rendőrségre több mint ezer bejelentés érkezett az elkövetőről, minden információt megvizsgáltak, de a 10 milliós nyomravezetői díj nem jár senkinek, mert klasszikus felderítőmunkával kapták el P. Lászlót.

A szeptember 24-én szögbombával súlyosan megsebesített két rendőr már kijöhetett a kórházból, utókezelésekre járnak és néhány hónap múlva újra munkába állhatnak. Valószínűnek tűnik, hogy rendőrök voltak a robbantó célpontjai, azonban az indítékai még nem ismertek. Az MSZP kezdeményezi, hogy a két sérült rendőr kapja meg a 10 millió forintot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!