Még pénteken hazaszállította a Terrorelhárítási Központ (TEK) az etiópiai merénylet túlélőit – nyilatkozta a szervezet szóvivője a Vasárnapi Híreknek. Tafferner Éva határozattan cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a szegedi kutatókat legkorábban vasárnap engedik haza. „Áldozatokról van szó, semmi oka nem lenne a TEK-nek megfigyelés alatt tartani őket” – mondta a szóvivő.

 
Hazatérhettek a túlélők

Pénteken érkezett meg a három turista a terrorelhárítás embereinek szoros kíséretében a Liszt Ferenc repülőtérre. Az újságírók nem tehettek fel kérdéseket nekik, és nem is készíthettek róluk fényképeket vagy videofelvételeket. A sérültet kórházba, míg a két másik túlélőt a TEK székházába szállították. Az áldozatok hozzátartozóit is arra utasították, hogy ne áruljanak el részleteket a sajtónak – nyilatkozta az elhunyt Szabad Gábor édesapja a delmagyar.hu internetes hírportálnak.

Valószínűleg ez vezethetett ahhoz a félreértéshez is, hogy vasárnapig vagy hétfőig Budapesten kell a túlélőknek maradniuk: ha a TEK nem tiltotta volna meg, hogy nyilatkozzanak, nem kellett volna aggódó hozzátartozók értesüléseire hagyatkoznia a médiának. De hogy mi célt szolgált a nagy titokzatoskodás, továbbra sem tudni. Egyes vélemények szerint ez is csak a kormány erődemonstrációja volt, amely a TEK puszta létét akarta igazolni, míg mások szerint csak gyakorlatot tartottak, hogyha kell, valóban védelmet tudjanak majd nyújtani terrorveszély esetén.

A három magyar túlélő, akiket ilyen kiemelt gondossággal kísértek haza, egy körülbelül 20 fős, szabadságukat töltő európai kutatócsoport tagjai voltak, akik azért látogattak Etiópia északkeleti részén fekvő, rendívül veszélyes Afar régióba, mert itt található a világ geológiai szempontból legmelegebbnek tartott pontja, az Erta Ale vulkán. Útközben helyi lázadók – az etiópiai kormány közleménye szerint: terroristák – rontottak rájuk, két magyar, két német és egy osztrák állampolgárt lelőttek, öt turistát elraboltak, többeket megsebesítettek.

A három magyar túlélő közül kettejüknek – egy házaspárnak – sikerült elfutnia, egy fél napig a sziklák között rejtőztek. Úgy menekültek meg, hogy a férjnek telefonos GPS-e segítségével sikerült beazonosítani a hely földrajzi koordinátáit, és segítséget hívott. Egy német katonai helikopter jött értük, ami egy támaszpontra szállította a túlélőket. A magyar média csak olyan képekhez juthatott hozzá, amelyeket külföldi munkatársaik készítettek itt róluk. (A harmadik, sebesült magyar túlélő megmenekülésének körülményeiről nincs információ.)

A világsajtóban egyébként legtöbbször „európai turistákként” emlegették az etiópiai merénylet áldozatait. Ha az állampolgárságot meg is említették, akkor főként a német és osztrák áldozatokról írtak. A magyarok halottakról csak a felsorolás szintjén szóltak, a Terrorelhárító Központ „nagyszabású mentőakcióját” pedig szóra sem méltatták.

 

Afar régió természeti szépségei ellenére az egyik legveszélyesebb hely Kelet-Afrikában. 2004-ben egy francia nő tűnt itt el, akinek csak a hátizsákját találták meg, három évvel később egy európai turistákból álló csoportot raboltak el, majd 2008-ban 28 franciát támadtak meg. A területen nomádok laknak, akik függetlenséget szeretnének. A konfliktusba rendszeresen beavatkozik a szomszédos Eritrea, amely 1993-ban vált ki Etiópiából. 1998 és 2000 között véres háborút vívott egymással a két ország, viszonyuk rendkívül rossz azóta is. Az etióp kormány közleménye szerint a mostani támadásokat is olyan terroristák követték el, akiket a szomszéd állam támogat. A vádat az eritreaiak visszautasították.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!