Terror Párizsban - Terrorgyanú miatt már figyelték a francia hatóságok azt a férfit, aki csütörtök éjjel tüzet nyitott egy rendőröket szállító buszra és egyiküket meg is ölte. A támadás Párizs szívében történt és hatással lehet a vasárnapi elnökválasztás eredményére is.

 
FOTÓ: CHRISTIAN HARTMANN, REUTERS


Az Iszlám Állam terrorszervezet közölte: saját „katonája” volt az a férfi, aki csütörtök este kilenckor autójával megállt egy rendőrségi busz mellett, és kiszállva egy automata fegyverrel tüzet nyitott az egyenruhásokra.

Egy rendőr meghalt, kettő pedig megsebesült, amikor a hatóságok üldözőbe vették a férfit, aki később szintén halálosan megsebesült.

Az autójában talált iratok alapján a francia bűnüldöző szervek már azonosították a támadót, ám nevét lapzártánkig még nem közölték. A helyi sajtó szerint egy 39 éves férfiról van szó, aki az egyik párizsi külvárosban élt. A kétezres évek elején több évig ült börtönben, mivel rálőtt egy rendőrre. (Péntek esti értesülés: "Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben. Cheurfi már volt büntetve. A Le Parisien című lap szerint azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt." - a szerk.)

Az elmúlt években pedig radikalizálódása miatt ismét felfigyeltek rá a titkosszolgálatok. A rendőrség péntekre virradó éjjel már átkutatott egy lakást Párizs egyik külkerületében, Chelles-ben. Lehetséges segítők, bűntársak nyomát keresik.

A támadás a híres sétálóutcán, a turisták által is kedvelt Champs-Elysées sugárúton történt. Népszerűsége miatt a francia hatóságok már rég attól tartottak, hogy a hely terrortámadás célpontja lesz. François Hollande elnök közölte: biztos benne, hogy terrorcselekményről van szó, és összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

A BBC emlékeztet rá: 2015 óta Franciaországban közel háromszázan vesztették életüket terrortámadásokban. Épp ezért a bevándorlás és a terrorizmus kérdése a vasárnap esedékes elnökválasztás eredményére is befolyással lesz. Ám a brit hírügynökség elemzője szerint nem biztos, hogy egy ilyen támadás a szélsőséges, EU- és bevándorlásellenes jelölt, Marine Le Pen malmára hajtja a vizet. Lehetséges, hogy a választók emiatt a nagyobb politikai tapasztalattal rendelkező, stabil vezetőnek tartott jelöltek mellett döntenek.


(A francia elnökválasztás első fordulójáról írásunkat az április 22-i friss Vasárnapi Hírek 13. oldalán olvashatják, "Négyn arajtvonalnál" címmel.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!