A belga rendőrség tisztában volt vele, hogy Salah és Brahim Abdeslam valami „visszafordíthatatlanra” készülnek, de nem tettek semmit – derült ki egy belga parlamenti képviselőknek szánt szigorúan titkos jelentésből, amit a Politico brüsszeli napilap munkatársainak sikerült megszereznie.

 
Katona vigyáz a maalbeeki metróállomásra, ahol egy hónapja robbantottak. Hasonló éberség kellett volna a támadások előtt is - Fotó: John Thys, AFP/Europress

A kifejezetten a párizsi és brüsszeli merényletekhez vezető körülmények kivizsgálására felállított „P bizottság” szerint a rendőrségi és titkosszolgálati aktákból kiderül: a hatóságok tudtak arról, hogy az Abdeslam testvérek radikalizálódtak, kapcsolatban álltak – az utóbb a párizsi merényletek legfőbb értelmi szerzőjének tartott – Abdelhamid Abaaouddal, és valamilyen terrorcselekményre készülnek.

A jelentés elegánsan olyan problémákról beszél, mint az „elegendő kapacitások hiánya”, illetve, hogy „senki nem akarta irányítani az ügyet”. De valójában elképesztő hanyagság, illetve az intelligens és belátó gondolkodás teljes hiánya áll a háttérben.

Például az eredeti jelentést készítő rendőrkapitányság azért nem továbbította az aktát a központi szervhez, mert nem tudták egyértelműen eldönteni, melyik fivérre is vonatkoznak az információk – holott nyilvánvaló volt, hogy mindkettőre. Ennél is ijesztőbbnek hangzik, hogy 2015 februárjában olyan pendrive-okhoz, számítógépekhez és telefonokhoz jutottak, amelyek az Abdeslam fivérekről tartalmaztak információkat, de nem dolgozták fel őket – a novemberi párizsi merényletek után sem, miután fél Európa Salah Abdeslamot kereste. A kiszivárogtatást erősíti meg a Le Soir belga napilap értesülése is: 2015 elején egy terrorellenes egység arra kért felhatalmazást az ügyészségtől, hogy lehallgathassák az Abdeslam fivérek telefonját és e-mailjeit, mivel azt gyanították, Szíriába készülnek. De a forráshiányra hivatkozva elutasították a kérelmüket, így áprilisban ad acta tették az ügyet.

 

Jódtablettákat osztanak a belga lakosságnak 2017-től. Bár a közvélemény rögtön találgatni kezdte, hogy a terrorveszély vagy az elavult technológiát alkalmazó atomerőművek miatt van szükség az óvintézkedésekre, az egészségügyi minisztérium cáfolta a rémhíreket. Állításuk szerint a döntést a szövetségi atomenergiaellenőrző ügynökség új ajánlása alapján hozták meg. Ugyanakkor az aggodalmak nem alaptalanok, mivel az utóbbi időben Németország és Hollandia is kritizálta a belga reaktorok alacsony biztonsági sztenderjeit.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!