Svéd neonácik őrizetben - Lángoló rendőrőrs, menekülő tömegek - Véres Valentin-napot terveztek - 23000 eltűnt; ez csak a jéghegy csúcsa.

 
Véres Valentin-napot terveztek - Fotó: Darren Pittman, Reuters

Svéd neonácik őrizetben
Egy neonáci szervezet három tagját vették őrizetbe Stockholmban, miután megfenyegették az Expressen című helyi lap szerkesztőségét. A Svéd Ellenállási Mozgalom (SMR) nevű neonáci csoport tagjairól az újság honlapján fényképeket közöltek a rendőri akció kapcsán. Az ügy előzménye lehet, hogy a lap megjelentetett egy cikket, amiben a szervezet több tagját is bemutatta. Az újság főszerkesztője azt mondta, a fenyegetés semmilyen hatással nem lesz a lapra. (Mióta a neonáci Breivik, a norvég tömeggyilkos 77 embert ölt meg 2011-ben, a hatóságok nagyon komolyan veszik az ilyen fenyegetőzéseket a térségben.)

Véres Valentin-napot terveztek
Fegyveres támadást hiúsított meg a kanadai rendőrség: négy, 17–23 éves fiatal Valentin-napon az új-skóciai Halifax városban akart lecsapni lőfegyverekkel, és megölni annyi embert, amennyit csak tud. Akciójuk a terv szerint öngyilkossággal végződött volna. A négy fiatal többször chatelt erről, illetve tömeggyilkosságokat ábrázoló fotókat osztott meg. Valaki felnyomta őket, a rendőrség pedig lecsapott: a rajtaütés során három fiatalt fogtak el, a negyedik öngyilkos lett.

Lángoló rendőrőrs, menekülő tömegek
A Boko Haram, szélsőséges iszlámista szervezet több száz felfegyverzett harcosa tört be az északkelet-nigériai Gombe városba. A terrorcsoport egy rendőrőrsöt is felgyújtott. A Reuters brit hírügynökség szerint a katonák elmenekültek az iszlámisták elől. Ahogy a lakosság is pánikba esett, sokan a hegyekbe húzódtak. 2009 óta több mint 13 ezer embert ölt meg a Boko Haram az afrikai országban. A hadsereg később megkezdte Gombe visszafoglalását.

23000 eltűntet
tartanak nyilván Mexikóban, de ez csak a jéghegy csúcsa: a drogkartellek tucatszám ölik és tüntetik el az embereket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!