Letiltotta az agrártárca egy az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2014 júniusában elkészült tanulmányának publikálását, az ugyanis lesújtó képet fest a magyar élelmiszeripar adózási fegyelméről. A tanulmány szerint 2012-ben az eltitkolt jövedelmek elérhették az 1200 milliárd forintot, miközben az ágazatban ipari méreteket öltött a fekete- és szürkefoglalkoztatás – és az áfacsalás.

 

A kutatók másfél éve nyilvános vitára szerették volna bocsátani a tanulmányt, de azt azóta sem publikálhatták. (A kutatóintézet egyébként egyike a hamarosan megszűnő 73 kormányzati intézménynek, a tervek szerint beolvad a minisztériumba.) A szakemberek összehasonlították a különböző nyilvántartásokat, és arra próbáltak rájönni: hogyan fordulhat elő például, hogy egy termelő ezer disznót szállít Ausztriába, és csak nyolcszáz érkezik meg. A különbségek feltehetően a feketevágásokból adódnak, mivel az unión belül a más országban való értékesítést nem terheli áfa, Magyarországon viszont igen. A kutatók szerint annyi disznó tűnik el nálunk minden évben, hogy azt nem lehet házi körülmények között feldolgozni, a vágóhidak viszont azt állítják: kizárt, hogy náluk fusiban dolgoznak fel sertéseket.

Azt is furcsállják, hogy míg Dániában egy disznó 2,68 kiló takarmánytól hízik egy kilót, nálunk ez 3 kiló. A dán koca évi 33-at fial, a magyar csupán 23-at. A szakértők arra jutottak, hogy a magyar termelők eltitkolják állataik egy részét, és feketén vágják le; becsléseik szerint a feketegazdaság mértéke 32,5 és 49,9 százalék között mozog megyénként. Mivel az őstermelőknek 600 ezer forint alatt nem kell adózniuk, gyakran a család minden tagja kiváltja az igazolványt, adóelkerülés céljából. Emlékezetes: az amerikai kitiltási botrány is áfacsalási visszásságok (igaz, egy másik élelmiszeripari szektorban) robbant ki. Az amerikai Bunge nevű cég arra panaszkodott, hogy az áfacsalók miatt képtelenség boldogulni a piacon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!