Terjed az Ebola Afrikában.

 
Ebola-járvány Guineában

Továbbra is pusztít az Ebola-vírus Afrika középnyugati részén, Guineában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint eddig körülbelül 208-an haltak meg az országban, csak május 29. és június 1. között legalább 21 áldozatot követelt a vírus, és 37 új megbetegedést regisztráltak, így összesen 328 betegről tudnak.

A járvány kitörési pontja a Guinea déli részén található Guekedou-ban lehetett, a szomszédos Sierra Leonéban három beteget regisztráltak, további tíz embert Ebola-gyanúval kezelnek, és hatan már meghaltak. A vírus átterjedt Libériába is, ahol eddig tíz áldozatról tudnak.

A WHO és a Doctors Without Borders számításai szerint összesen akár 600 beteg is lehet Afrikában. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sokan nem fordulnak orvoshoz, különböző népi praktikákkal próbálnak meggyógyulni a világ egyik legveszélyesebb betegségéből.

A ma ismert leggyilkosabb vírus

Az Ebola az esetek 90 százalékában végez a betegekkel, és egyelőre nem is lehet ellene oltással védekezni, így a ma ismert leggyilkosabb vírus. Magas lázat, külső és belső vérzést okoz áldozatainál, és a beteg testnedveivel terjed, ezért az ápolásban és a temetkezésben részt vevőkre a legveszélyesebb. Az áldozatok 2 héten belül meghalnak.

A világ leggyilkosabb betegségei:

1. Malária – évente 350–500 millió megbetegedést okoz, és több mint egymillió ember haláláért felelős.

2. HIV – jelenleg körülbelül 36 millió HIV-fertőzött él a világon, felfedezése óta a vírus által okozott AIDS összesen 35 millió embert ölt meg.

3. Kanyaró – 30-40 millióan betegednek meg évente a betegségben, rengeteg gyerek halálát okozza a fejlődő világban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!