Több pénz, kevesebb ember. - A tavalyi 179,9 milliárd helyett idén már 183,8 milliárdot szán a kormány a közfoglalkoztatási programokra. Ugyanakkor több polgármester is arra panaszkodott az utóbbi időben, hogy legalább felére kell csökkenteniük a programban dolgozók számát a következő hónapokban forráshiány miatt.

Például Vizsolyban (BAZ megye) áprilisban még 103 közmunkást tartottak nyilván, májusra azonban már csak 25 emberrel számolnak.

(Forás: MTI, Népszabadság, Klubrádió)


"Az utasítások telefonon jönnek, ügyintézők egyeztetnek egymás között"


Úgy tűnik, a közmunkaprogramot a választás előtt csúcsra járatták – most viszont sorra zárják el az ilyen irányú csapokat a vidéki településeken. Hivatalos és konkrét válaszokat a munkaügyi központok nem adnak, vagy ha mégis, akkor a jövőre vonatkozó információk teli vannak bizonytalanságokkal - írta meg a Népszabadság.
A lap által megkérdezett polgármesterek arról számoltak be: legalább ötven százalékkal csökkenteniük kell a programban dolgozók számát a következő hónapokban.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban például áprilisban még százhárom közmunkást tartottak nyilván – többségük a kompetenciaoktatásban vett részt –, májusra azonban már csak huszonöt emberrel számolhat a polgármester. Bihi Miklós elmondta: két programra, ravatalozó építésére és a katolikus templom életveszélyessé vált kerítésének felújítására adtak be közmunkaigényt májustól decemberig összesen 25 emberre. Később azt a választ kapták a munkaügyi központtól, hogy egye lőre csak tízzel kalkuláljanak, velük is csak szeptemberig.
„Ezek az utasítások telefonon jönnek, ügyintézők egyeztetnek egymás között, így nyoma csak annak van, hogy az önkormányzat egyre kevesebb létszámra dolgozza ki a közmunkaprogramot. Hivatalosan nem jelentette be a kormány, hogy elfogyott a pénz, de látjuk, hogy ez a helyzet. Családok maradnak bevétel nélkül, most tologatjuk az asztalon a papírokat, hogy kit hívjunk be májustól, s kinek mondjuk azt, nincs tovább” – mondta a településvezető."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!