Vereséget mérhet Angela Merkel német kancellár pártjára, a CDU-ra a migránsellenes AfD a vasárnap a mecklenburg-előpomerániai tartományi választásokon. A héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások szerint a Németországnak alternatívát ígérő fiatal párt a voksok 23 százalékára számíthat, míg a kereszténydemokraták csak 20 százalékot remélhetnek.

 
Angela Merkel - Fotó: Hannibal Hanschke, Reuters

Ugyanakkor arra nem kell számítani, hogy az AfD hatalomra kerül, mivel várhatóan a szociáldemokraták kapják majd a legnagyobb támogatást, mintegy 28 százalékot. Bár ez önmagában nem lesz elég a kormányalakításhoz, a SDP a szövetségi kormány, illetve az előző tartományi ciklusban kötött szövetség mintájára a CDU-val is koalícióra léphet, illetve azt is el lehet képzelni, hogy a baloldali Linke párttal és a zöldekkel alakítanak majd kormányt. Az AfD magas támogatottsága viszont Merkel és a kereszténydemokraták bevándorláspolitikájának súlyos válságát mutatja.

A jelenséget alátámasztja egy másik friss felmérés is, amely már csak 45 százalékra taksálja a kancellár népszerűségét, és a legkedveltebb politikus már nem ő a kormányban, hanem Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter. Így nem véletlen, hogy a CDU legfelső vezetése rekordsebességgel hozta nyilvánosságra a pénteki ülésük eredményét, ahol Merkel kijelentette: nem ismétlődhet meg a 2015-ös menekültválság. A kormányfő egyúttal azzal is javítani akar a megítélésén, hogy hangsúlyozta, a következő hónapokban a legfontosabb feladatuk az lesz, hogy kitoloncolják azokat a migránsokat, akik nem jogosultak a menekültstátusra.

A nehézségek ellenére arról suttognak a szövetségi kormányban, hogy Merkel 2017-ben egy negyedik ciklussal is megpróbálkozik majd, melyben kiteljesíti történelmi álmait, és véglegesen megreformálja Európát.

- - -
Angela Merkel kancellár menekültekkel kapcsolatos pálfordulásának történetéről a friss Vasárnapi Hírek 15–17. oldalán található összeállításunkban olvashatnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!