Tudósok is tiltakoznak - Csaknem harminc tudós fordult levélben Lovász Lászlóhoz, az MTA elnökéhez, melyben aggodalmukat fejezik ki a Magyarországon végbemenő antidemokratikus folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt.

Az aláírók arra kérik az elnököt: az MTA vezetése mielőbb kötelezze el magát a mellett, hogy e kérdésekről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményezzen.

A levelet aláírta többek között Csányi Vilmos etológus, Ferge Zsuzsa szociológus, Mellár Tamás közgazdász is.

Néhány nappal ezelőtt Thomas Jovin biológus és Hernád István Róbert pszichológiaprofesszor lemondott tiszteletbeli tagságáról az Orbán-kormány politikája miatt és azóta csatlakozott hozzájuk Isreal Pecht biológus is.

Lovász László az Indexnek adott nyilatkozatában arról beszélt: más is fontolgatja ezt a lépést, ő igyekszik maradásra bírni az ilyen lépésre készülőket, az MTA ugyanis alapvetően nem politikai szervezet, csak úgy fogadhat el egy véleményt, ha ezt a tagok nagy többséggel támogatják. Ugyanakkor minden tagjának jogában áll politikai nézeteit kifejteni nyílt levélben, újságban, demonstráción.


(A Népszabadság sorsáról az október 15-én megjelenő Vasárnapi Hírekben bőséges összeállítás  jelenik meg, megtalálja friss lapunk 10–14. oldalain.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!