Fél hatkor még csak a leglelkesebbek, valamint a bel- és külföldi sajtómunkások gyülekeztek az Alkotmány utcában. Készültek a transzparensek, az aktivisták pólót és kitűzőket osztogattak.

Hat órakor tömött sorokban érkeztek a Kossuth tér és a Bajcsy-Zsilinszky út felől az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) Facebook-csoport negyedik tüntetésére, amely ezúttal az új alkotmány elleni civil demonstráció volt. A Parlament mellől érkező, a kormány intézkedései ellen tüntető tűzoltókat hatalmas ováció fogadta.

A kezdés erősre sikerült: Bujdosó János cigány gitárművész játszotta el a Himnuszt. Eddigre már – a hideg ellenére – kb. nyolcezresre nőtt a tömeg. Hatalmas táblák emelkedtek a magasba: Itt van a kétharmad, Ne nézz tévét, Kulturális veszteségeink, Higgy magadban, Mi vagyunk a többség, Ez a narancs romlott.

– Magyar vagyok, fehér vagyok, cigány vagyok, terhes vagyok, nagycsaládos vagyok, meleg vagyok, árva vagyok, vidéki vagyok, szegény vagyok, buddhista vagyok, hajléktalan vagyok, gazdag vagyok, munkanélküli vagyok, ateista vagyok, cserkész vagyok, szomszéd vagyok, keresztény vagyok, kék vagyok, zöld vagyok, sárga vagyok, vörös vagyok, felnőtt vagyok, zsidó vagyok, feminista vagyok, vak vagyok, civil vagyok, ember vagyok, egyenlő vagyok, szabad vagyok, egymillióan vagyok – így kezdte gyújtó hangú beszédét Torsa Mátyás, az EMS egyik tagja. Elmondta: ugyan a legutóbbi, március 15-i tüntetést kényszer szülte, de annyira megtetszett nekik, hogy muszáj újabbakat szervezni a hatalom önkényes lépései ellen, amelyeknek ellenszere csak az összefogás és a tömeg ereje lehet.

Dénes Balázs a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet vezetője az új alkotmánytervezet jogi aggályait sorolta és felhívta a figyelmet az alkotmányozás paradoxon helyzetére: a mai napig nem tudjuk, ki írta a szöveget, amit az Országgyűlés kilenc nap alatt vitatott meg, az emberek véleményét pedig egy cinikus, 12 pontos kérdőív segítségével próbálta megtudni.

A szónokok egy új, most alakuló civil társadalom létrejöttét hangsúlyozták az önkényes, antidemokratikus hatalmi gőggel szemben. „Az a paradox helyzet állt elő, hogy aki a demokráciát védi, annak most alkotmányellenessé kell válnia”. Erre a tömeg nagy tapssal és „éljen a köztársaság” kiabálással reagált. A Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzszexuálisok (LMBT) szervezetek nevében hárman is hangot emeltek a készülő alkotmány kirekesztő, homofób és antidemokratikus passzusai ellen. Az előző civilek által szervezett tüntetésről már ismert Istvánffy András, a 4K! Negyedik Köztársaság szónoka a Rákosi érát idézőnek nevezte az egypárti alkotmánytervezet, s kiemelte: egy kettészakított országban nem lehet élni. A cigány szervezetek aktivistái felsorolták az elmúlt időszak romákat ért támadásainak áldozatait. Bogdán János a tömegnek nyelvleckét is adott: a „fel ember” kifejezést skandálták cigány nyelven. Majd látványosan széttépte háromoldalas beszédét, s azt javasolta a kormánynak, ők is tegyék ezt az új alkotmányuk preambulumával.

Zárásként a színpadon volt minden szervező és a csatlakozó civil szervezetek képviselői, akik egymás kezét fogva énekelték el a Himnuszt, majd Egymillióan a magyar sajtószabadságért feliratú sípokat osztogattak a hazafelé, illetve a tűzoltók demonstrációjára átvonuló tömegnek. A civilek lelkesedése érezhetően nem csökkent, a tömeg – az előző tüntetéshez képest – egy kicsit igen. Kérdés: a hatalom megérzi–e a tömeg erejét. Aki ma este otthon maradt, pótolhatja részvételét, ugyanis a hétvégén és a jövő héten is jó néhány alkotmány-ellenes és köztársaságféltő összejövetel lesz a fővárosban. Az EMS hétfőn a Bazilika előtt eltemeti a demokráciát és a koporsót a Sándor Palotához kísérik, ahol virrasztást tartanak csütörtökig, majd aznap este „Ne írd alá, Schmitt Pál” nevű demonstrációt szerveznek.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!