Az ágyukból vitték el civil ruhás rendőrök kihallgatásra péntek reggel 7-kor azt a két fiatalt, akik három hete részt vettek a Fidesz-székház „elfoglalásában”. A Hallgatói Hálózat tagjai szerint a rendőrség a mai tüntetés miatt állította elő őket.

 
Németh András Péter felvétele

A fővárosi Lendvay utcában tartott március 7-i demonstráción nem történt rendőri intézkedés, de a Fidesz későbbi feljelentése után a rendőrség csoportos garázdaság miatt eljárást indított. Idézést nem küldtek, ehelyett két fiatalt az ágyából rángattak ki tegnap reggel, hogy kihallgassák, majd rabosítsák őket a Gyorskocsi utcában. Birtalan Gergőt már a foglaláskor is előállították, a másik fiú, Vámos Péter maga adta meg az adatait a rendőröknek a polgári ellenállási akcióban; mivel az egyik ellentüntető elkezdte rángatni, intézkedésre kérte a rendőröket, akik ekkor vették fel az adatait. Birtalan – akinek kollégiumi szobájába kopogás nélkül állítottak be – nem kívánt vallomást tenni, ezért csak ujjlenyomatot vettek tőle és lefényképezték. Vámos délután a Gyorskocsi utcai fogda előtt tartott sajtótájékoztatón mesélte el a vele történteket: „Nem mondták meg, hogy milyen ügyben akarnak kihallgatni, ezt később a rendőrautóban árulta el a három bőrkabátos nyomozó.” A kihallgatás reggel 8-tól délig tartott, Vámos az összes rá vonatkozó kérdésre válaszolt. „Az, hogy egy az alapvető emberi jogok védelmében rendezett békés polgári engedetlenségi akció keretében nemzetiszínű zászlót lengetek és közben azt kiabálom: »alkotmányt, demokráciát, jogállamot«, szerintem nem garázdaság” – tette hozzá. Az érintett diákok elmondták: készségesen együttműködnek a hatóságokkal, vállalják a következményeket a tetteikért, de remélik, a jövőben kapnak hivatalos értesítést és nem az ágyból ugrasztják ki őket.

Misetics Bálint és Oláh Kata aktivistákat nem találták a bejelentett lakcímükön, ezért a sajtótájékoztató után önként csöngettek a rendőrség ajtaján. Délután 3 órakor már nem voltak bent az üggyel foglalkozó nyomozók, ezért az ajtót nyitó rendőr fölvette a két aktivista adatait, majd körülbelül háromnegyed óra múlva tért vissza, és közölte: délután 5-től ki tudják hallgatni a fiatalokat, vagy egy későbbi időpontban keresni fogják őket. Mivel a nyomozók reggel azzal az üzenettel távoztak Oláh Kata szüleinek lakásából, hogy minél előbb jelenjen meg a rendőrségen, úgy döntöttek, inkább várnak a nyomozókra. Misetics lapunknak elmondta: reggel a szülei régi lakásában keresték, és az ott lakók meg is ijedtek, mivel a rendőrök után egy Fidesz-szimpatizáns is bekopogtatott és kiabálni kezdett velük.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálatának vezetője is megjelent az épület előtt, mivel a szervezet elvállalja az összes székházfoglaló jogi védelmét. „A rendőrségi törvény nem ad lehetőséget arra, hogy ha valakinek ismert a lakcíme, akkor egy ilyen nem nagy súlyú büntetőügyben reggel érte menjenek a rendőrök. Így a gyanúsított nem tud felkészülni és védőt fogadni maga mellé” – mondta Pelle Andrea. A TASZ szerint mivel a székházfoglalók nem voltak erőszakosak vagy veszélyesek a társadalomra, indokolatlan a büntetőjogi felelősségre vonás, ezért az eljárások megszüntetésére törekszenek. Úgy tudják, a sokat emlegetett ablaküveget egy alkalmazott törte be véletlenül a székházban. Pelle tudomása szerint másokat is kerestek a lakásukban, de nem voltak otthon, ezért valószínűleg a rendőrség folyamatosan próbálja beazonosítani a székházfoglalás résztvevőit.

A rendőrség előtt megjelent fiatalok némelyike úgy gondolja, a rendőrök az akciót megfélemlítésnek szánták a holnapi tüntetés előtt. A rendőrség tegnapi közleményében az áll: a gyanúsítottként kihallgatottak egyike sem szervezője a Lendvay utcába mára bejelentett demonstrációnak. Azt nem tudni, hogy ezt honnan tudják. Amúgy rosszul: Oláh szervező, és csütörtökön este az ATV-ben beszélt is erről.

Mostantól az önkény ellen, mostantól a jogállamért címmel tartanak tüntetést ma 16.30-tól a Fidesz Lendvay utcai székházánál. A párt ma ünnepli 25. születésnapját, az Alaptörvény negyedik módosítása pedig április 1-jén lép életbe, ezért tették a szervezők szombatra a megmozdulást. Céljuk megmutatni, hogy ez az önkényrendszer számukra elfogadhatatlan és harcolni fognak ellene. Jelszavuk: csak rajtad múlik, mi lesz a rendszerből, a politika te vagy!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!