A Fidesztől várja az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (EMS), hogy keressen új helyszínt az október 23-i nagygyűlésének. Az EMS már két hónapja bejelentette demonstrációs szándékát az Erzsébet híd lábához, majd a Fidesz pár hete az Astoriát akarta „lefoglalni”. A két fél egyeztetése eredménytelenül zárult.

Ha megegyezés nincs, a BRFK dönt a két egymáshoz közeli terület felosztásáról, de a civilek bíznak abban, hogy a Fidesz meggondolja magát, és ennek érdekében nyomásgyakorlásba kezdenek – tájékoztatta lapunkat Juhász Péter, az EMS szóvivője.

Egyrészt hétfőn a nemzetközi sajtóhoz fordulnak, másrészt pedig várakozásaik szerint tiltakozó e-mailek tízezreit küldik el a velük szimpatizálók a fidesz@fidesz.hu címre (másolatban pedig a szamizdat2010@gmail.com-ra), azért hogy „ne szervezzen a Fidesz rendezvényt olyan helyszínre, ahol akadályozza a vele egyet nem értők véleményszabadságát”. Az érintett V., VII. és VIII. kerület polgármestereit arra kérte a civil szervezet, hogy „az őket delegáló párt döntéshozóit utasítsák az életveszélyes hazárdjáték befejezésére” – fogalmazott a szóvivő. A csoport szerint a Fidesz a „megtakarításaink, az egészségünk, a munkahelyeink után most sok tízezer ember – köztük saját híveinek – életét, fizikai biztonságát teszi ki elfogadhatatlan, indokolatlan és felesleges veszélynek”.

Juhász elmondta: mivel a Fidesz a „szokásos kétmilliós” rendezvényét az Astoriához jelentette be, ezzel lehetővé válik a két, önmagában békésen demonstráló tömeg összeugrasztása, provokálása, elzárja a menekülési útvonalakat a civilek és a saját szimpatizánsaik elől is. A Fidesz azon állítására, hogy nem tudtak a civilek tüntetésről, úgy reagált: könnyen elképzelhető, hogy az ellenzékről mélyen hallgató, politikailag kézivezérelt sajtó nem adott hírt a szerveződő tüntetésünkről. Egy szabad médiarendszerben az ilyen tájékozatlanság nem fordulhatna elő – mondta Juhász Péter szóvivő.

„A legrosszabb variáció 2006 másolása lenne, a fizikai összetűzés tudatos kiprovokálása. Mi tagadás, ma már ezt is el tudom képzelni róluk” – így kommentálta az eseményeket Gyurcsány Ferenc egy hét közepén íródott facebookos bejegyzésében. Igaz, ami igaz: a 2006. október 23-ai erőszakos eseményekhez hozzájárult, hogy a Fidesz – a kormány és a rendőrség kérése ellenére – az Astoriához szervezte nagygyűlését. Kiderült: a rendőrség a nagygyűlés ideje alatt tájékoztatást adott a Fidesz egyes vezetőinek, köztük állítólag Lázár Jánosnak arról, hogy a nagygyűlés helyszínétől nem messze tömegoszlatásra készülnek a randalírozók megfékezésére. Kérték, tájékoztassák erről a nagygyűlés résztvevőit, ám csak annyit jelentettek be: nem javasolják a távozást a Deák tér felé. Az akkori gyűlés fő szónokát, Orbán Viktort mindenesetre páncélozott autóval szállították el a helyszínről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!