Még mindig tízezer 57. életévét be nem töltött rokkantnyugdíjas nem jelentkezett arra a kötelező „komplex” orvosi felülvizsgálatra, amelyre január 31-ig – elvileg – 195 ezren megkapták térti­ve­vényes levélben a felhívást – írta a Magyar Nemzet. Többen, akik megkapták, s el is mentek a felülvizsgálatra, tagadják, hogy tértivevénnyel jött volna az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigaz­gatóság behívója.

Azok, akik nem jelentkeztek a március 31-i határidőig, még hivatalosan kimenthetik magukat, s nem vonják meg ellátásukat.

De ettől még havi járandóságuk már nem nyugdíj lesz, hanem járadék, s megszűnik minden a „nyugdíjas státusszal” összefüggő jogosultságuk, így az utazási kedvezmény is. Ezt már 150 ezer rokkanttól megvonták. Ráadásul banki hitelképességük is elvész.

A hírek szerint nagy elhatározásra jutott több rokkantnyugdíjasokat tömörítő civil szervezet: bottal-mankóval-kerekesszékkel, de tüntetni fognak, amennyiben két hét alatt semmi sem változik. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórumtól a VH-nak elmondta: második nyílt levelüket tették közzé, a kormányfőnek szánva azt. Ugyanis eredménytelen volt az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport e heti, szerdai tárgyalása a Nemzeti Erőforrás Minisztérium foglalkoztatási rehabilitációs főosztályának vezetőjével: nem sikerült elérni a decemberben született törvény visszavonását, az új minősítő vizsgálati rendszer felfüggesztését. A jogszabály cél­­ja az volt – túl a közpénzekkel való takarékosságon –, hogy minél több embert rehabilitáljanak, visszahelyezzenek a munka világába. De példák sora bizonyítja – amputált lábú cukorbeteg és tüdőrákkal operált visszaminősítése foglalkoztathatóvá (az utóbbi beteg azóta meghalt) –, nem megfelelő a törvény. A civilek szerint a több mint félmillió embert érintő helyzet egyszerre egészségügyi, emberi jogi és gazdasági kérdés, a témát nem lehet szétszabdalni, ezért kitartanak követeléseik mellett. A Nemzeti Reha­bilitációs és Szociális Hivatal szerint viszont alaptalan hisztéria alakult ki; a hivatal visszautasította a vizsgálatok embertelenségét hangoztató vádakat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!