Az akcióegységbe tömörült több mint ötven szakszervezet készül a szeptember 29-re meghirdetett, D-daynek ne­­vezett megmozdulásra.

Mint ismeretes, június végén azért alakították meg az akcióegységet, hogy a különböző szövetségekhez tartozó munkavállalói érdekképviseletek tagjai a munka világát érintő kedvezőtlen kormányzati döntések, az alkotmányos jogok el­­vesz­tése, a nyugdíj- és az érdekegyeztető rendszer totális szétverése ellen különféle akciókkal tiltakozzanak. Abban állapodtak meg, hogy ha a kormány nem egyeztet velük érdemben a munka világát érintő változtatásokról, forró ősz lesz, mert sztrájk- és demonstrációsorozatot indítanak. Jelenleg úgy tűnik, nem válik okafogyottá a D-day, hiszen a kormány egyelőre csak szakértői tárgyalásra invitálta meg a szakszervezeti konföderációk vezetőit, akikkel a gazdasági tárca államtitkár helyettese beszélgetett, minden felhatalmazás nélkül.

Kónya Péter, az akcióegység vezetője tegnap lapunknak azt mondta: ha valami elindul a munkavállalók érdekében, az a D-day lesz. Szeptember 10-ig az akcióegységhez csatlakozó szervezetek mindegyike felméri tagsága körében, hogy milyen megmozdulást támogatnak, vagyis milyen az akcióképességük. Egyébként folyamatosan nő az akcióegységhez csatlakozók száma, nemcsak szakszervezetek, hanem civil szerveződések is jelezték részvételüket. A szeptember 29-én induló megmozdulásról konkrétumokat nem árult el Kónya Péter, mindössze annyit mondott, hogy más lesz, mint az eddigiek. Az, hogy a nyomásgyakorlás legkeményebb eszközeit is képesek lesznek bevetni a munkavállalók, sőt most már a saját érdekeik védelmében is a szakszervezetek, jelzi, hogy az akcióegységbe tömörült szervezetek között egyebek mellett a közszolgáltatást végző vasutasok, energiaipari dolgozók, vasasok, vegyészek is ott vannak. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!