Várhatóan sokezres tömeg lesz az utcákon a következő napokban – de nem csak a karácsonyi ajándékok beszerzése miatt. Több tüntetést is szerveznek civilek, szakszervezetek szerte az országban.

  <h1>Tüntetés a tisztességes adózásért</h1>-
  <h1>Mozgósító hirdetés tegnap Budapesten</h1>-

Tüntetés a tisztességes adózásért

- – Kép 1/2

A jövő évi költségvetésről várhatóan holnap szavaz a parlament, a tervezett büdzsé ellen ma 15 órától tüntetnek a fővárosban: a Széchenyi térről (Magyar Tudományos Akadémia elől) vonulnak a Kossuth térre.

Az El a kezekkel – dühös magyarok demonstrációt az Egymillióan az Internetadó Ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjunkért Facebook-csoport szervezi, de a Szolidaritás mozgalom, a Vasas szakszervezet, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének 22 tagszervezete, valamint a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete is mögé állt.

A korábbi kormányellenes tüntetések szónokai is beszédet mondanak majd, például Gulyás Balázs (Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport), Nagy Emília (Oktatási Hálózat, Hálózat a Tanszabadságért), Vajda Zoltán (60 ezren a magánnyugdíjukért csoport) és Székely Tamás szakszervezeti vezető. Eddig több mint 6500-an jelezték a Facebookon, hogy ott lesznek. „Amennyiben az állam nem hátrál meg, és elfogadja ezt a gyalázatot, amit költségvetésnek nevez, tudni fogjuk, hogy milyen lépéseket kell majd tennünk” – írják a szervezők.

Hétfőn a Liga Szakszervezetek és az MSZOSZ az ország főbb útszakaszain, több mint száz helyen szervez egész napos forgalomlassító demonstrációt, szintén a jövő évi költségvetés és a megszorítások ellen, valamint a korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbításáért, a kafetéria adóterheinek csökkentéséért, az új Munka törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezéseinek felülvizsgálatáért és a sztrájktörvény visszaállításáért.

A szakszervezeti akcióhoz nemzetközi érdekvédő szövetségek is csatlakoztak.

Hétfőn a dohányipari dolgozók is utcára vonulnak: Budapesten közel 400 kisáruszállító autóval tart egész napos demonstrációt a 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvényjavaslat kapcsán, úgy vélik, 1200 munkahely megmentése a tét.

Kedden sincs megállás: Nincs hova hátrálnunk címen tartanak tüntetést a fővárosban. A József nádor térre várják 18 órára mindazokat, akiknek elegük van a kormányból. Eddig már 10 ezren jelezték, hogy ott lesznek a tüntetésen. A szervezők között vannak a Nem némulunk el, a Szabad Oktatást, az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok, valamint a Kreatív ellenállás hazai és külföldi csoportjai. A szervezők azt kérik, mindenki vigyen magával egy cipősdoboznyi játékot, amit karácsonyig eljuttatnak a rászoruló gyermekeknek. Tucatnyi vidéki és külföldi város is csatlakozik a keddi, budapesti megmozduláshoz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!