Első fokon, nem jogerősen tíz év fegyházra ítélték Ahmed H.-t, azt a Cipruson élő szír férfit, akit a 2015. szeptember 16-i röszkei incidens után terrorizmussal vádoltak meg.

 
Korán és bilincs. Ahmed H. a szegedi bíróságon - Fotó: Kelemen Zoltán Gegely, MTI

A Szegedi Törvényszéken zajlott szerdai tárgyaláson azt mondta, nem terrorista, segíteni próbált a rokonain, nagyon sajnálja, ha megsértette a magyar törvényeket, nem volt szándékában. A Fidesz és Orbán Viktor üdvözölte a döntést, az Amnesty International azonban felháborítónak nevezte azt.

A Migszol Csoport pedig szombatra tüntetést szervez Ahmed H. védelmében, az álláspontjuk szerint igazságtalan döntés ellen. Az eseménynek van Facebook-oldala is:
szabadságot Ahmed H.-nak.


Korán és bilincs. Ahmed H. a szegedi bíróságon - Fotó: Kelemen Zoltán Gegely, MTIIzraelben minimum három, legfeljebb öt év börtönnel sújtják a kődobálókat.
Abban az országban, ahol a palesztinok politikai demonstrációjának bevett formája a kődobálás, a büntető törvénykönyv ennél súlyosabb büntetést (halál esetén akár 20 év) is lehetővé tesz, de a bírósági gyakorlat szinte soha nem él ezzel a lehetőséggel.

Mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!