Budapest legforgalmasabb tűcserepontja tavaly nyáron szűnt meg a VIII. kerületben (ez a Kék Pont Alapítvány által működtetett helyiség volt), most pedig a Drogprevenciós Alapítvány XIII. kerületi tűcserehelyszíne húzta le a rolót – 16 év után.

 
Illusztráció - Forrás: Shutterstock

A központnak hosszas egyeztetés után a Balzac utcából a Csángó utcába kellett költöznie, ám ott nem kapott engedélyt a tűcsere megvalósítására. Az alapítvány szerint a XIII. kerület csak olyan helyiségeket ajánlott fel számukra, ahol a tűcserét nem folytathatták, az önkormányzat viszont azt mondja: a drogambulancia választott olyan helyszínt, amely csak korlátozott feladatokra alkalmas.

Az ellentmondást feloldandó egyaránt kerestük a Drogprevenciós Alapítványt és a XIII. kerület vezetőjét, Tóth Józsefet. Varga Mónika, az alapítvány vezetője sürgős pályázati elfoglaltságra hivatkozva nem óhajtott válaszolni egy kérdésre sem, a polgármester pedig lapzártánkig nem vette fel a telefont.

Az önkormányzat szerint tavaly számos bejelentés érkezett, hogy a Balzac utcában és környékén eldobott injekciós tűk hevernek, illetve iskolás gyerekeket és szülőket molesztáltak – így a kerület költözést javasolt. Tizenegy helyiséget ajánlott fel, az alapítvány a Csángó utcait választotta. Az önkormányzat szerint annak tudatában, hogy ott nem folytatható a tűcsereprogram, hiszen a helyiség közvetlen közelében idősek klubja, középiskola és templom is található.

A XIII. kerület visszautasít minden olyan vádat, hogy üldöznék a kábítószer-használókat és a drogprevenciós munkát, hiszen számos más, a drogbetegség kezelésére szolgáló intézmény, drogambulancia és segélyszervezet is működik a kerületben.

A tűcsereprogram egyik legfontosabb célja a szerhasználókkal való kapcsolattartás és a járványok megfékezése. A Drogprevenciós Alapítványnál 2014-ben összesen 747 ügyfél fordult meg. A XIII. kerületi tűcsere megszűnésével több ezer ember marad ellátatlanul. Ráadásul, ha a használt fecskendőket nem tudják hova visszavinni, nagy eséllyel az utcán landolnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!