Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a nyári politikai uborkaszezonban egy biztos pont azért mindig van: a Tusnádfürdőn sorra kerülő bálványosi szabadegyetem (közismert nevén: Tusványos), ahol a kormánypárti politikusok a szokottnál (is) szabadszájúbban beszélnek.

 

Bár a rendezvény már kedd óta tart, kis túlzással akármilyen előadások is hangoztak el az első négy napban, a lényeget kitűnően összefoglalja Orbán János Dénes, a Magyar Idők című lap rovatvezetőjének egy mondata, amelyet az L. Simon László volt kulturális államtitkárral folytatott vitája egy pontján vetett oda, amikor partnere megpróbált nagyívű terveket felvázolni: „Ezt Orbán dolga lesz elmondani szombaton!” Az esemény leginkább várt programpontja ugyanis idén is a miniszterelnök beszéde lesz, amelyre szombat délelőtt kerül sor a Nagyszínpadon. Emlékezetes, a kormányfő 2014-ben itt beszélt arról, hogy illiberális államot épít.

A hangzatos mondatok eddigi versenyébe addig is többek közt Kósa Lajos szállt be, aki az Európai Bizottság elnökére, Jean-Claude Junckerre célozva kimondta, „az EU-t egy rossz részeges, alkoholista pasi vezeti”.

Ellátogatott Tusnádfürdőre Tarlós István főpolgármester is (képünkön), aki ezúttal sem árulta el, indul-e a posztért 2019-ben. Mind mondta, még lesz egy beszélgetése Orbán Viktorral. Szintén nagyobb visszhangot váltott ki a Testnevelési Egyetem rektorának, Mocsai Lajosnak az a gondolata, miszerint a testnevelést ki kellene venni a tantárgyi struktúrából, és óvodástól az egyetemistáig bevezetni a kötelező testmozgást. Már-már komplett stratégiát kezdett felvázolni, pedig az, hogy lesz-e bármilyen változtatás ilyen téren – mint megtudtuk –, Orbán dolga megmondani.

Címkék: Tusványos

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!