Megváltozott a pirotechnikai termékek osztályozása, most már kockázattól és a zajszinttől füg­gően négy kategória létezik – az első háromba sorolt termékek magánszemélyek birtokába kerülhetnek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigaz­gatóság mindenkit figyelmeztet: emberek felett átlőni vagy rájuk irányítani a tűzijátékot tilos, erős szélben pedig nem szabad őket felhasználni.

A tűzijátékot megközelíteni csak a működés befejezése után legalább 10 perc várakozás után lehet. Soha nem szabad a működésbe hozott tűzijáték fölé hajolni, azt kézben tartva meggyújtani. A hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű pirotechnikai terméket a vevők kötelesek a vásárlás helyére visszaszállítani, az árusok pedig térítésmentesen visszavenni. Bizonytalan eredetű termékeket vásárolni tilos! Idén a pénzügyőrök már lefüleltek egy bandát, akik csomagtartóból árultak petárdát Budapesten. A 185 ezer forint értékű illegális árut lefoglalták, az elkövetőket feljelentették.

Még csak ma van szilveszter, de már napok óta tart az őrület: az elsütött petárdák és tűzijátékok hirtelen fénye, de különösen a hangja miatt sok házi kedvenc szalad ijedtében világgá. Ha az állatot nem tudjuk felügyelni, inkább zárjuk be. Ma sem késő beszerezni egy azonosító bilétát a kutya nyakörvére, hámjára, bár a legjobb azonosító a mikrochip.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!