Akár 3 millió forintos bírságot is fizethet, aki megszegi a szabályokat, mégis sokan hagyják figyelmen kívül az általános tűzgyújtási tilalmat. Pedig több mint egy hete országszerte érvényben van. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai szerint már csütörtökön elérte a négyszázat az erdő-, avar- és bozóttüzek száma.

 
Pusztító tüzek

A hosszú hétvége a tűzoltás jegyében telik. Az avartüzek miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három nap alatt 180 – csak szombaton 60 – esetben riasztották a tűzoltókat, akik gyakorlatilag folyamatosan dolgoznak. Kisvárdán egy telephelyen gyulladt be az avar, majd az ott tárolt fahulladék. A tűzben 50 mázsa faanyag égett el, és két munkagép megsemmisült. Kilenc hétvégi faház vált a tűz martalékává Miskolc lyukóvölgyi városrészében, ahol 200 hektáron égett a száraz fű. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak szombaton 70-szer vonultak ki a tűzoltók avartűzhöz. A Pest megyei tűzoltókat is több tucatszor riasztották, főként avartüzekhez. Szintén avartűz miatt 70-80 percet késtek a vonatok a Budapest–Puszta­szabolcs–Pécs vonalon tegnap, mivel mindkét vágányt lezárták. Kigyulladt a száraz fű két hektáron, és autógumik is égtek Gyöngyös határában. A sűrű füst miatt lezárták az összekötő utat Gyöngyös és Karácsond között. Balaton­fenyvesnél 40 hektáron égett a nádas, így a 7-es utat is le kellett zárni.

Az általános tűzgyújtási tilalom értelmében az erdőterületek határától számított 200 méteren belül tilos tüzet rakni. A rendelkezés vonatkozik a kijelölt tűzrakó helyekre, a vasút menti fásításokra a gaz- és avarégetésre is – egyébként a kertekben gazt égetni mindenképpen tilos, a levegő védelméről szóló kormányrendelet ugyan­is eleve tiltja a növénytermesztésből származó szemét nyílt téri égetését. Jobb, ha figyelünk a csikkekre is: bármilyen gyújtóforrást tilos eldobni olyan helyeken, ahol azok tüzet vagy robbanást okozhatnak, ezért éppúgy büntetés jár, mint a kerti falevelek eltüzeléséért. Az OKF tájékoztatása szerint az erdőtüzek 99 (!) százalékát emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. A szabályok betartását a települések jegyzői, a Kormány­hivatal Erdészeti Igazgatósága, valamint a tűzvédelmi hatóság ellenőrzi. Emellett bejelentési kötelezettsége van mindenkinek, aki észreveszi, hogy a környezetében megszegték a tűzgyújtási szabályokat.

Címkék: tűzoltó, katasztrófa

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!