A magyar zöldség nemcsak elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, hanem biztonságosan fogyasztható, és jó minőségű is – mondta az MTI-nek Czerván György.

 
A lédús uborka lett a kedvence az Apella kapucinus majmoknak. Egy méhkeréki vállalkozó, hogy veszendőbe ne menjen, 1,2 tonna kígyóuborkát ajándékozott a Debreceni Állatkertnek. A hűtőtárolóba raktározott zöldségből két hétig jut a növényevőknek.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár az Országos Ke­res­kedelmi Szövetség és nyolc hazai, valamint nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc képviselőjével egyeztetett a németországi járvány miatt kialakult itthoni zöldségpiaci helyzetről. Kaposvárott a megrendült bizalom helyreállítása érdekében tartottak akciót a Somogy Megyei Kormányhivatal és az irányítása alá tartozó szakigazgatási szervezetek vezetői a helyi piacon, akik több kofa magyar termékét is megkóstolták. Juhász Tibor kormánymegbízott a helyszínen hangsúlyozta: a hazai termékek minősége kifogástalan, ezért aggodalom nélkül fogyaszthatóak. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter még kedden egy tévéműsorban beszélt arról, hogy a magyar termelőket önhibájukon kívül sodorta bajba a németországi járvány híre, ezért arra kérte a kereskedőláncokat és feldolgozókat, hogy a hazai uborkatermelők áruit vásárolják fel.

Németország fellélegezhet: a hatóságok már csak a 30 áldozatot követelő járványért felelős növényi csírák fogyasztását tiltják, és hivatalosan megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. A betegek közül azonban még több mint 700-an vannak életveszélyben. Péntek délután Dmitrij Medvegyev orosz államfő bejelentette, kész feloldani az unióból származó zöldségek importtilalmát, ha az EU garanciát vállal arra, hogy a termékek biztonságosak. Miután bebizonyosodott, hogy növényi csírák terjesztették a halálos hasmenésjárványt, a zöldségstop feloldásáról José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke állapodott meg az orosz állammal.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!