Joseph Kony, az Úr Ellenálló Serege (LRA) nevű ugandai milícia vezetője 26 éve. Az emberei legalább 30 ezer gyereket raboltak el, hogy a fiúkból katonát, a lányokból szexrabszolgát csináljanak. Kony áll a hágai Nemzet­közi Büntetőtörvényszék (ICC) körözési listája élén: az összes élő hadúr és diktátor közül ő felelős a legtöbb és legkegyetlenebb háborús és emberiesség elleni bűncselekményért. De a világ alig tud róla.

 
Joseph Kony-ellenes plakát bin Ladenhez és Hitlerhez hasonlítják

Ezt elégelte meg egy amerikai civil szervezet, a Láthatatlan Gyerekek (In­­visible Children) alapítvány, amely már­­cius elején nagyszabású kampányt indított azért, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a problémára. Hétfőn tették fel a YouTube videomegosztó portálra Kony című, majdnem félórás filmjüket, amelyet azóta több mint öt­­ven­millióan néztek meg.

A profi technikával készített, magával ragadó felvételen a szervezet alapítója, egy ti­­pi­kusan jóképű amerikai férfi életének sorsfordító eseményei láthatóak. Az egyik, mikor megismerkedik egy re­­ményvesztett ugandai fiúval, aki gyerekkatona volt, a másik pedig az, mikor megszületik az aktivista fia, és rájön, a világ nem mehet így tovább. Ezért mozgalmat indít, hogy mindenki megismerhesse Kony rémtetteit, és rábírja a politikusokat, tegyenek azért, hogy a háborús bűnöst elfogják. Az idő azonban sürget, a tavaly októberben az ugandai hadsereg fejlesztésére küldött száz amerikai kiképzőtiszt megbízatása 2012 végén lejár: Konyt el kell kapni még az idén. Ezért a szervezet megsokszorozza erőfeszítéseit. Honlapjukon hírességeknek és politikusoknak, például George Clooneynak, Bill Gates-nek vagy George Bushnak lehet üzenetet küldeni, amelyben a segítségüket lehet kérni, és a szervezet azt ígéri, április 20-án éjjel az egész világot be fogják borítani Kony plakátjaival. Nem az a céljuk, hogy ünnepeljék, hanem hogy felhívják bűneire a figyelmet.

Amerikai idealizmus, megható képek, lelkes aktivisták, szép amerikai gyerek és szenvedő afrikaiak, iskolaépítés és tárgyalás a politikusokkal. A cél és az eszköz is figyelemreméltó: a tehetetlen ICC és az ugandai hatóság helyett lelkes fiatalok veszik át a kezdeményezést, a közösségi média lehetőségeivel élve a semmiből egy jól működő alapítványt építenek fel, amely az afrikai polgárháborúk áldozataiért küzd.

Mindez igazán filmbeillő, azonban néhány dolog elgondolkoztató. Ha például egy magyar vagy vietnami fiatal tudomást szerez a mozgalomról, annyit tehet, hogy megosztja a videókat a Facebookon, ír esetleg egy szívhez szóló üzenetet a honlapon Angelina Jolie-nak, hogy most segítsen ő is, és megveszi a „Kony-szetet”, amelyben többek közt karkötő és poszter található. Vagy ha ennél is mélyebben megérinti az ügy, adhat még pénzt. Hogy az alapítvány ezt mire költi, az már más kérdés. Eddig 8,9 millió dollárnyi adományt gyűjtöttek össze. Ebből 1,7 millió az amerikai alkalmazottak fizetésére, 1,6 millió a filmkészítésre és reklámozásra, 1 millió az utazásra, 400 ezer pedig irodabérlésre ment. Az egyéb dologi kiadások levonásával kijön, hogy mindössze a bevétel 30 százalékát, azaz mindössze 2,8 millió dollárt fordítottak a gyerekkatonák rehabilitációjára. Nemes cél az egyik, üzlet a másik oldalon?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!