Úgyis elszöknek - Kivégezték Észak-Koreában azoknak az éttermi dolgozóknak a kísérőit, akik Dél-Koreába szöktek.

Észak-Korea számára fontos bevételi forrást jelentenek a külföldön üzemeltetett éttermek, de az üzlet komoly kockázattal is jár, így majdnem annyi ember felügyeli a pincéreket és szakácsokat, mint ahányan ténylegesen a vendéglátásban dolgoznak.

A kelet-kínai Ningpo kikötővárosban működő vendéglőből még áprilisban szökött meg 12 munkás. Egy hónappal később a rezsim már példát is statuált azokon a hivatalnokokon, akiknek figyelniük kellett volna rájuk, de az eset csak most kapott nemzetközi nyilvánosságot.

A diktatúra kegyetlenségét mutatja, hogy mintegy 80 tisztviselőt és az elmenekült vendéglátósok családjait is arra kényszerítették, hogy nézzék végig az ítélet végrehajtását. Az érintett rokonokat egyébként ideológiai átnevelő táborba küldték.

De bármilyen kemény is legyen a megtorlás, az elszánt észak-koreaiakat nem tartja vissza attól, hogy elhagyják a diktatúrát. Azóta még három éttermi munkás szökött el, a héten pedig egy kutató kért menedéket Hongkongban, a dél-koreai konzulátuson. Biztonsági okokból csak nagyon keveset lehet tudni az ügyről: az észak-koreai valamilyen tudományos versenyre érkezett a kínai városba. Bár jelenleg biztonságban van az épületben, ahhoz, hogy Dél-Koreába utazhasson, a kínai hatóságok engedélye szükséges, amit csak hosszas diplomáciai alkudozással lehet majd elérni, mivel Kína szövetségese Észak-Koreának. Hasonló eset már történt 2012-ben, de akkor az öt szökevénynek három évig kellett várakoznia, mire elhagyhatták Kínát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!