Ha heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel valakinél, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, akkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint indokolt a H7N9-es típusú influenzavírusra vonatkozó virológiai vizsgálata, illetve a vele kapcsolatba kerülők járványügyi megfigyelése – jelentette az MTI. A Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságra intette a távol-keleti országba indulókat.

Március végén jelezték a kínai hatóságok az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO), hogy azonosították a súlyos emberi megbetegedéseket okozó új influenzavírust Sanghaj környékén. Az eddigi esetek jellemzője volt a hirtelen magasra szökő láz, a köhögés, az 5-7 nap után fellépő és gyorsan súlyosbodó tüdőgyulladás, ami végül tüdőödémával, légszomjjal és az artériás vér oxigénhiányával jár. Az új A(H7N9) vírus genetikai vizsgálata hamar tisztázta: két, már ismert madárinfluenza vírus génjei is megtalálhatók benne. Az új vírus most először betegített meg – péntekig már 14 – embert, felnőtt korúakat és időseket, s közülük hatan vesztették az életüket. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője az MTI-nek kiemelte: a H7N9-es madárinfluenza egyelőre csak Kínában, ott is csak három tartományban okozott megbetegedéseket, a WHO eddig sehol semmilyen utazási szigorítást nem javasolt a kínai járvány miatt.

A hazai intézkedések értesülésünk szerint egyelőre azt célozzák, hogy felkészüljenek az esetleg behurcolt új estek gyors azonosítására, megteremtsék a vizsgálatok kellő diagnosztikai és laboratóriumi hátterét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!