Zsákutcába jutott huszonöt év alatt az ország, állapította meg az Antall-kormány megalakulásának negyedszázados évfordulóján az Együtt, és a párt rögtön rendszer-újratervezésbe kezdett. Az 1-2 százalékos népszerűségű formáció többek között a politikai korrupciót és a hideg polgárháborúkat (értsd: egymás vesztére törő szekértáborok) jelöli meg a kudarc okaként, illetve azt, hogy az újfeudalizmus függőségi rendszere csak nyomort és megosztottságot szül.

Ám az Együtt szerint hiba lenne 1990-től vagy épp 2010-től folytatni, ugyanis az utóbbi huszonöt év politikája épp a valóságtagadásról szólt, az elit azt mondta, amit a választók hallani akartak, nem pedig azt, amit a helyzet megkövetelt. És persze, ha mód van rá, akkor az Együtt a többi balpárttal együtt dolgozna. Csakhogy az a baj, figyelmeztetett az Együtt „újratervezési konferenciáján” Szelényi Zsuzsa, hogy senki nem beszél senkivel, minden baloldali formáció egyedül keresi a túlélés módját, pedig a demokratikus ellenzéknek össze kellene fogni, és egy közös tudás birtokában kellene megdönteni az orbáni rezsimet. Persze az Együtt nem bízná a véletlenre, hogy ki vezesse az egyesült ellenzéket. A párt szerint tisztességes eljárásban kell kiválasztaniuk a személyeket (értsd: vélhetően előválasztás), akik majd megpróbálják leváltani a jelenlegi kurzust.

„Hogy demokratikus-e egy ország, azt az dönti el, hogy valakinek veszélybe kerül-e az élete, ha nyíltan vállalja a politikai véleményét.”
Dénes Balázs, a TASZ  korábbi vezetője az Együtt „rendszer-újratervező” konferenciáján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!