Havazással, hófúvással, −10-15, sőt, szélcsendes, hófödte helyeken akár –20 fokos hideggel köszöntött be az aranyvasárnap. Ezen a télen már negyvenen haltak meg a hideg miatt, és bár megteltek a hajléktalanszállók, sok áldozat a saját otthonában hűlt ki.

 

Szombat estig a Nyugat-Dunántúl egyes részein 35-45, Magyarország középső részén 20-25, az ország keleti felében pedig 5-10 centiméter hó hullott. A Ferihegyi repülőteret több órára le kellett zárni a szakadó hó miatt, és sok baleset is történt a csúszós, havas utakon is. Nyugat-Európa rosszabbul járt: számos repülőtér forgalma megbénult, sok helyen járhatatlanná váltak az utak, sőt, az autópályák is, akadozott a vonatközlekedés.

Komolyabb hófúvásokra kell ma számítani Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Fejér, Ko­­má­rom-Esztergom és Veszprém megyékben. A nagy hideg ellenére még nem elég vastag a jégpáncél tavainkon, ezért életveszélyes a korcsolyázás a Bala­to­non és a Velencei tavon is.

A jó hír, hogy megnyitottak a magyarországi sípályák, és egy kivételével az összes sílift is jár. Aranyvasárnap több-kevesebb napsütés várható, de már csak jelentéktelen hószállingózás fordulhat elő. Nappal 0 és −5 fok lehet. Az előrejelzések szerint nagy valószínűséggel nem lesz fehér karácsonyunk: a jövő hét közepére 4-5 fokos meleget, a hét végére pedig esőt, majd havas esőt jósolnak. Ha már ez ellen nem tehetünk, legalább válasszuk ki a legmegfelelőbb karácsonyfát: nem biztos, hogy a legolcsóbbal járunk a legjobban.

 

Cikkeink a Friss rovatban

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!