„Köszönjük hívását. Az alábbi menüpontokból választhat. Repülőjegy, egyes gomb. Vízumügyintézés, kettes gomb. Társas utazások, hármas gomb. Egyéni üdülések, négyes gomb. Ha nem találta meg, amit keres, várjon ügyintézőnkre.” Várok. Már csak azért is, mert nem tudom pontosan, hogy az űrutazás melyik kategória. Például kell-e hozzá vízum?

 
Forrás: nasa.gov

Ilyenkor nyár előtt az ember szívesen böngészi az utazási irodák katalógusait, hátha. A minap került a kezembe az egyik (név, cím a szerkesztőségben), amely grúz, örmény, dubaji és iráni utak mellett könnyed űrutazást kínál a bérből és fizetésből élő polgároknak (ígérem, ez az utolsó sanda megjegyzésem e témában). És bár nagy tétekben fogadnék, hogy nem én leszek a szerencsés, aki a sztratoszféra fölé jut, tárcsázom a megadott számot. Az ügyintéző hölgy nagyon készséges. Szemlátomást nem én vagyok az első érdeklődő, bár – mint megtudom – a magyar űrturista még nem nemzetközi sztenderd.

Az utat voltaképpen az egyik amerikai konzorcium, az XCOR hirdeti, a magyar iroda csak közvetít. Az XCOR kétféle géppel utaztat, bár még egyik út sem indult el.

A Lynx Mark I-es első repülését 2016 második felére tervezték, de már 2016 elején eltolták az indulást határozatlan időre.
(Itt jegyzi meg a hölgy, hogy a konkurens Virgin Galactic sem indított még járatot. és bár ők valószínűleg hamarabb startolnak, de lényegesen drágábbak is lesznek.)

Apropó, árak. Az XCOR 95 ezer dollártól (28,5 millió forint) 150 ezer dollárig (45 millió) kínál utakat. A különbséget az indulási idő és a magasság jelenti. A 60 kilométeres magasságba feljuttató Pioneer programra már minden jegy elkelt (összesen százan utazhatnak), a 100 kilométeres Future Astronautsra még lehet jelentkezni.

A méregdrága repülőút egyébként nem csupán azt az 5-6 percet jelenti, amit a résztvevők az űrben lebegve töltenek. A 60 kilométeres csomag tartalmaz 3 éjszaka szállást egy luxusszállodában, az űrrepülőtér közelében.

A magasabbra törő jövendő asztronauták csomagjában a luxusszálloda mellett űrhajós kiképzés és számos extra is benne foglaltatik. Utóbbiról az iroda nem tudott felvilágosítást adni.

A járatok a Curaçao Légi és Űrrepülőtérről indulnak majd.

A Lynx űrhajóra 2008 decemberében kezdték el értékesíteni az első jegyeket.

Komoly magyar érdeklődő eddig egyetlenegy volt, egy üzletember. Nem kizárt, hogy ő lesz az első magyar űrturista – mondja a hölgy –, mivel „a szándékai komolynak tűntek”.

Ja, és a biztosítás. Az utasbiztosítással foglalkozó cégek nemigen vannak még felkészülve az űrutasokra, de az iroda ígéri, hogy mire meglesz az első magyar utas, valamelyik partnerükkel kidolgoznak egy optimális megoldást. Gyaníthatóan nem a lehetséges poggyászkárra fizetik majd a legtöbb pénzt.

Megjegyzés: az űrutazáshoz egyelőre nem kell vízum. Az űr nemzetközi víznek számít. Curaçao pedig holland felségterület.
 


Űrrepülésnek valójában csak a 100 km fölötti repülést nevezzük, ekkor lépjük át ugyanis az úgynevezett Kármán-vonalat.
Ez a világűr közmegegyezéses határa. Ez az a magasság, ahol egy jármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/másodperc) a fennmaradáshoz.


Az űr a legvégső határ – állítja a Star Trek jól ismert kezdőmondata. De valószínűleg nem anyagi értelemben. Itt a Földön is léteznek az űrutazásnál jóval drágább desztinációk.
Egy brit portál összeszedte a jelenleg elérhető legköltségesebb utakat. Közülük a legizgalmasabb talán a 111 napos világ körüli út, amely a bolygó összes fontosabb természeti jelenségét érinti – potom egymillió dollárért.
Árban ezt követi személyes kedvencünk, a világ összes 3 Michelin-csillagos éttermének felkeresése (összesen 107 van belőlük), potom 182 ezer angol fontért (67 millió forint).
És a végére egy jó hír Mészáros Lőrincnek: a jelenleg elérhető legeslegeslegdrágább út 999 ezer fontért (356 millió forint) a világ 962 látványosságához viszi az utazót, köztük az indiai Taj Mahal, a mexikói ősi város, Monte Alban, Jordánia, Kambodzsa, Bali csodálatos tájai, Barbados és Moszkva. Szállás minimum 5 csillagos szállodákban, teljes ellátással.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!