Pénteken felszállt az Atlantis, az utolsó űrsikló. A program lezárulta egyben az űrkutatás látványos időszakának végét is jelenti.

 
Pénteken felszállt az Atlantis, az utolsó űrsikló

Vélhetőleg kevés olyan tudományos diszciplína van, amely kezdetektől fogva annyira közvetlenül politikai célokat szolgált, mint az űrkutatás. A NASA létrehozatala is politikai döntés volt. Az a tény, hogy a szovjetek földkörüli röppályára tudtak állítani egy műholdat 1957-ben, valósággal sokkolta az amerikai közvéleményt. Hruscsov jóslata, hogy a Szovjetunió hamarosan utoléri az Egyesült Államokat, hirtelen kézzelfogható, valóságos fenyegetéssé vált. Ennek nyomán hozták létre a NASA-t és vette kezdetét az űrverseny. A következő fordulót is a szovjetek nyerték (Gagarin), de megkezdődött az USA felzárkózása.

A célpont a Hold, adta ki a jelszót Kennedy elnök. Az, hogy Neil Armstrong űrhajós lépett először a Holdra, a megtépázott amerikai önbecsülés diadalmas helyreállítását jelentette – és valamelyest az újabb mérföldkövek elérését kitűző űrkutatás politikai jelentőségének csökkenését is eredményezte.

Nixon elnök leginkább a Watergate-botrány miatt él az emlékezetünkben, kevesen tudják, hogy negyven évvel ezelőtt ő indította el az űrsiklóprogramot. A program eredetileg ambiciózusabb volt annál, minthogy relatíve olcsó orbitális teherszállító járműveket helyezzenek üzembe. 1986-ra állandó űrállomást, a Hold felszínének további kutatását és legfőképpen a Marsra szálló első űrhajóst ígérték.

Ma már tudjuk, ennél jóval kevesebb valósult meg. Az Apollo-program idő előtt leállt, a Mars továbbra is elérhetetlennek tűnik. A vietnami háború költségei miatt Nixonnak egyszerűen nem maradt pénze a nagyratörő tervekre. Így született meg az űrsikló, azon dolgok egyike, amelyek túl szépek és túl bonyolultak ahhoz, hogy fennmaradjanak – ahogyan egyik rajongó kritikusa megfogalmazta. Minden technológiai nagyszerűsége ellenére ugyanis az űrsikló kevéssé üzembiztos. Hónapokig tart a felkészítése, de egy erősebb szél is elegendő ahhoz, hogy elhalasszák a felszállást. Ahogyan maga az űrkutatás az állami beavatkozás tipikus példája, az űrsikló éppenséggel a jóléti állam szinonimája. Sok pénzért – egy felszállás 500 millió dollárba kerül! – alacsony hatékonysággal működtetnek egy olyan programot, amely ebben a formájában valójában felesleges: a katonai célú űrkutatás külön utakon jár, az űrturizmus pedig előbb-utóbb önálló üzletággá változik. (Az amerikai űrkutatás persze nem áll le: a fejlesztéseket a magántőke bevonásával képzelik el, és amíg elkészül valami új űrszerkezet, addig az orosz Szojuz űrhajókon utaznak az amerikaiak is a Nemzetközi Űrállomásra.)

Az amerikaiak azonban minden bizonnyal értik, hogy az űrkutatás, benne az űrsiklóval, identitásuk szerves része lett mára. Az utolsó felszállást becslések szerint közel egymillió ember követte figyelemmel a helyszínen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!