Hajlandó lemondani a 4 ezer milliárd dolláros megszorító csomagjáról, ha a republikánusok belemennek a hitelfelvételi plafon emelésébe – jelentette be Barack Obama amerikai elnök. Az újabb alku lényege az lenne, hogy az elnök és pártja, a demokraták elfogadnák a republikánusok szerényebb, 2,4 ezer milliárd dolláros kiigazító csomagját, ha az nemcsak kiadáscsökkentést, hanem bizonyos területeken adóemelést is tartalmazna.

 
Házi csődvita Amerikában

Az Egyesült Államok augusztustól nem tudja tovább finanszírozni kiadásait, ha a kétkamarás törvényhozás nem hagyja jóvá, hogy módosítsák az államadósságról szóló törvényt. A hetek óta tartó alkudozás lényege szerint a demokraták ragaszkodnak a megkezdett szociális reformjaikhoz, és a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében a gazdagabb rétegekre és bizonyos vállalatokra pluszadót rónának ki, míg a konzervatívok az adócsökkentést és a mérsékelt állami kiadásokat favorizálják.

Az elnök és politikai ellenfelei pénteken sokadjára ültek le tárgyalni, de eredményre ezúttal sem jutottak. A vita a jövő héten új színtéren folytatódik, a Szenátus fog szavazni róla. Elemzők szerint esélyes, hogy a demokrata többségű Felsőház elfogadja az újabb javaslatot, de a Kongresszusban, ahol több republikánus képviselő ül, ez nem túl valószínű.

Azonban beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha nem jutnak a pártok egyezségre. A Moody’s hitelminősítő intézet nemrég figyelőlistára tette az Egyesült Államokat: ha úgy döntenek, hogy leminősítik a 7 ezer AAA besorolású kötvényt, akkor mintegy 130 milliárd dollárnyi amerikai állampapír értékcsökkenése azoknak az országoknak a gazdaságát is negatívan érintené, akik megvásárolták azokat, például az egyik legnagyobb befektetőt, Kínát is kellemetlen helyzetbe hozná. Az már jól látszik, hogy a gazdaság állapota, ezen belül a munkanélküliség alakulása a legfontosabb kampánytéma lesz a jövő évi elnökválasztáson. A munkaképes korú népesség 9,2 százalékának, körülbelül 14 millió embernek nincs állása az Egyesült Államokban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!