Az utazási irodák előfoglalási időszakban nyújtott, az eddiginél jóval kedvezőbb akcióinak hála, idén sokkal több magyar választotta Török- és Görög­országot, mint a Balatont. A spórolási vágy azonban továbbra is hajt minket, ez lehet az egyik oka annak, hogy a külföldre utazók hetven százaléka egyáltalán nem köt utasbiztosítást. 2010-ben a külhonba látogató 16,9 millió magyar utazónak csak az egyharmada szánt pénzt biztonságára.

A hanyagság másik oka az is lehet, hogy sokuknak szent meggyőződése, velük úgysem eshet baj. Pedig, ha biztosítás nélkül vagyunk kénytelenek idegenben orvoshoz fordulni, az akár a nyaralás összköltségénél is többe kerülhet. Törökországban és Görögországban például 30-150 ezer forintba is fájhat egyetlen vizsgálat, a kórházi napidíj pedig akár 180 ezer forintra is rúghat. Ha pedig műtétre lenne szükség – mondjuk egy kevésbé jól sikerült tengerparti robogózás következtében –, a hazaszállítási költségekkel együtt 5-8 millió forintot is otthagyhatunk, amiből öt perui utazás is kitelik. Persze akciósan.

Sokak élnek abban a tévhitben, hogy az európai uniós állampolgárság az unión belül ingyenes egészségügyi alapellátásra jogosít. Ez azonban csak akkor igaz, ha uniós állampolgári zsebünkben az itthon igényelhető Európai Egészség­­biztosítási Kártya is rejlik. Az alapellátási csomagot azonban minden tagállam másképp értelmezi, érdemes tehát utazás előtt utánajárnunk, mennyire törhetjük össze magunkat a célországban, ha az orvosi ellátást ingyen szeretnénk megúszni. Ha nem kockáztatunk, legfeljebb napi egy frappéval kell kevesebbet fogyasztanunk, hiszen egy heti biztosítást már 1750-2100 forintért is köthetünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!