Galambos Lajcsi korántsem dáridós hangulatú – százmillió forintos – „rezsicsökkentős” ügye rávilágított arra a tényre, hogy mindenhol lopják az áramot. Legyenek mélyszegénységben vagy jómódban élők, kampóval, mágnessel vagy profi vezetékkel. Az energiatolvajok módszerei változatosak, és életveszélyt is okozhatnak.

 
Galambos Lajos és a Dáridó - Forrás: RTL Klub sajtóklub

Pénztermelő apartman – így hirdetik a világhálón a Galambos Lajos cége által épített tatai lakóparkot, ahol azt ígérték a vevőknek és a bérlőknek, hogy az „átlagon felüli, kitűnő hőszigetelés” miatt lesz alacsony a rezsi. Kiderült azonban, hogy csaltak a közműdíjakkal, és a mérőóra megkerülésével próbáltak energiához jutni. Szabálytalanul vették a gázt, a vizet és a villanyt a mulatós zenész otthonában is. Lagzi Lajcsi és társa lopás, valamint vesztegetés gyanújával előzetes letartóztatásba került. A hírek szerint a tatai lakópark több lakásában pedig kikapcsolták a gázt, bár a lakók állították, ők fizettek.

Évente több milliárd forint kárt okoznak az energiatolvajok. Tavaly az E.On ellátási területén több mint 11 ezer esetben derítettek fel jogellenes vételezést, ez a nagyságrend évek óta hasonló.

A beavatkozások gyakran okoznak üzemzavart, de akár életveszélyesek is lehetnek. Az áramlopást elkövetőket kötbérrel terhelik, ez a lakossági felhasználóknál 10 ezertől 2 millió forintig terjedhet, az üzleti felhasználóknál pedig 30 millió forint a büntetés felső határa – tudtuk meg az E.On Hungária Zrt. szóvivőjétől, Egyházi Nikolettától.

A szolgáltató új műszaki megoldásokkal és az ellenőrök továbbképzésével próbálja csökkenteni a beavatkozások kockázatát, így például egyedi sorszámú műanyag plombákat használnak, és kiszűrik a hamisakat. A mérők mágnesezésének kimutatására zárószalagot használnak, amely külső hatástól megváltozik. A fővezeték megcsapolását lokátoros műszerrel derítik fel. Rácsatlakoznak a vezetékre, és egy radarhoz hasonló eszközzel akár a föld alatt is észreveszik az illegális beavatkozást.

A szolgáltató évente nyolcezer titkos bejelentést kap. Olykor haragos szomszédok dobják fel egymást, de előfordul, hogy egyik eset vezet a másikhoz, és egész hálózat bukik le.

Galambos Lajos folyamatban levő ügyéről nem kívánt nyilatkozni, ahogy a nyomozás végéig arról sem, hogy megvesztegették-e az ellenőreiket. Ebben a történetben azonban valaki mégiscsak megrövidítette az E.On-t, a kárt százmilliósra becsülik.

Megsúgom, hogyan lopd az energiát –
ezzel a szándékkal indított blogot egy férfi, aki válaszolt kérdéseinkre, de a nevét nem árulta el. „A Lajcsi-ügy is rávilágított, hogy már több a lopás a villanegyedben, mint a cigánysoron. A mérőóra megfúrása, kipöckölése, a mágnesezés, a padlásról még az óra előtt való rácsatlakozás már fapados megoldásnak számít” – véli az Áramlopás blog gazdája. Sokszor a bedőlő devizahitelek adósai vetemednek trükközésre, mivel úgy számolnak, a végén a bank úgyis mindent visz, ezért „mehet az ingyenáram ezerrel”. Az új digitális villanyóra buherálása már rázósabb lesz, a szerkezet ugyanis naplózza, ha beavatkoznak a működésébe, és állandó internetes kapcsolatban áll a szolgáltatóval. Nem kizárt, hogy a modern mérőórán is kifognak majd a hackerek, a „laptopos bűnözők”, de őket csak a tehetősebbek tudják megfizetni. A blogger esküszik arra: látott olyan önkormányzatot, amelyik feketén vett vízből locsolta a közmunkások ültette növényeket – a vízóra nem pörgött. A simlis ügyek „szakírója” így védi magát: „Megosztom a trükköket, de nem bátorítok senkit bűncselekményre. A végén mindenki lebukik, a kicsik rögtön, a nagyok meg évek múlva.”

 

Magyaros vircsaft
„Huszáros bátorságnak” tartja sok magyar, ha átverik a szolgáltatót, mint ahogy az adóelkerülésre is sokan büszkék. A rászorulók kisebb tételben lopnak, ám az elkövetés módja sokszor veszélyes. A másik csoport a kevésbé becsületes mikro- és kisvállalkozóké, akik így csökkentik a költségeiket, ezek közt akadnak például pékségek. Harmadikként megjelentek a szép hegyi villák, menő családi házak lakói, akik a jacuzzi, a szauna, a szolárium és a villannyal fűtött kocsifeljáró után számlázott rezsit próbálják megúszni. Egyesek több százezer forintot költenek arra, hogy profi rendszert alakíttassanak ki az energia eltulajdonítására – ezeket a szerelőket nehéz tetten érni. Miközben „tudatosítani kéne, hogy a milliárdos kár, amelyet a szolgáltatónak okoznak, nem az államé, hanem az öné meg az enyém is, mert mi fizetünk a szabálytalanul vételezők helyett” – mondja dr. Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ szóvivője.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!